Monitor Arbeidsongevallen: ‘vallen’ meest voorkomend ongeval

In veruit de meeste arbeidsongevallen van afgelopen jaar, is het slachtoffer gevallen. Vaak van een dak, vloer of platform. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde ‘Monitor arbeidsongevallen 2023’ van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Volop reden om kritisch te zijn: zijn jouw collega’s volledig toegerust op en getraind in werken op hoogte?


In 2023 rondde de Nederlandse Arbeidsinspectie 2.448 ongevalsonderzoeken af. Hierbij ging het in 35% van de ongelukken om ‘vallen’. Eerdere jaren was dit ook het meest voorkomende ongevalstype.

asset_image

Bron: Monitor Arbeidsongevallen 2023

Vallen van dak, vloer of platform

‘Vallen’ komt vaak voor in de bouwnijverheid (52% van de ongevallen). Het gaat dan met name om ongevallen waarbij het slachtoffer viel van een dak, vloer of platform (33%) of van een ladder, trapje of opstapje (28%). Ook ongevallen met ladders of trapladders vinden voornamelijk plaats in de sector bouwnijverheid (41%).

Belangrijk: juiste arbeids- en valbeveiligingsmiddelen

Werken je mensen ook op hoogte? Dan zijn de juiste arbeidsmiddelen, collectieve voorzieningen en/of persoonlijke valbeveiligingsmiddelen (PBM) een randvoorwaarde. De experts van Mennens adviseren je graag over de juiste oplossing en correct gebruik. We leveren, installeren, keuren én geven training.

Trainingen werken op hoogte

Om deze middelen goed en veilig te gebruiken, is gedegen training een must. In het Expertisecenter van Safe Site – Powered by Mennens in Vlaardingen volgen deelnemers training in o.a. veilig werken op daken, redden/evacueren, werken in besloten ruimten en windmolens. Onze trainers zijn IRATA-, VCA- en EHBO-opgeleid. We geven ook trainingen op onze locatie in Groningen en op (klant)locatie.

Meer informatie

Wil je meer informatie over veilig werken op hoogte? Benieuwd naar onze trainingen of valbeveiligingsmiddelen? Neem contact op met een Mennens-locatie in de buurt.

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie