Wat zijn de voorwaarden en criteria als je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wilt aanschaffen voor werken op hoogte? In deze videopodcast ontdek je er alles over. Dirk van Blijswijk (manager Expertisecenter bij Safe Site – Powered by Mennens) en Martin Verkamman (expert valbeveiliging bij 3M) delen hun tips.
Waaruit bestaat PBM voor werken op hoogte eigenlijk? Martin Verkamman licht toe: “Je hebt het harnas, de connectiemiddelen en de ankerpunten. Dan is de vraag: hoe ga ik deze drie onderdelen op de juiste manier combineren? Dit heb je nodig om veilig te kunnen werken.”
Breng alle stakeholders bij elkaar
Hoe werkt het als je als bedrijf PBM wil aanschaffen? Dirk van Blijswijk adviseert om de verschillende stakeholders bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld de inkoper en de veiligheidskundige van je organisatie. “Laat deze samen in gesprek gaan met een expert op het gebied van PBM. Je kijkt bijvoorbeeld naar: waarvoor gebruik je het? In welke omstandigheden? Hoe vaak? En ook belangrijk: wat is het budget? Zo maak je uiteindelijk een shortlist.”
“Als bedrijven het op deze manier aanpakken, zie je dat ze echt stappen maken in anders kijken naar werken op hoogte. Het werk wordt daardoor vaak ook daadwerkelijk veiliger", vult Martin aan. “En betrek ook zeker de eindgebruiker, door onder meer passessies te organiseren. Hierdoor wordt de bereidwilligheid groter om de materialen op de juiste manier te dragen, en er zuinig mee om te gaan.”
XL voor iedereen?
Die passessies zijn ook handig om ervoor te zorgen dat de middelen écht veilig zijn voor diegenen die het gaan dragen. Dirk en Martin zien nog regelmatig dat er bijvoorbeeld alleen XL-harnassen worden aangeschaft, onder het mom van ‘dan past het voor iedereen wel'. Dirk: “Maar het moet echt goed om je lichaam zitten, en het juiste gewicht kunnen dragen.”
Goedkoop = duurkoop
Tot slot: waar koop je deze beschermingsmiddelen? Dirk raadt aan altijd te kiezen voor een specialist. “Zij kunnen je echt van goed advies voorzien en maatwerk leveren. En helaas, maar vaak wel waar: goedkoop is regelmatig duurkoop.”
Meer informatie?
Wil je meer weten over de voorwaarden en criteria? Bekijk dan de podcast of neem contact op met Mennens.