Met hydraulisch (hogedruk) gereedschap in handen, beschik je over een enorme kracht. Dankzij de olie onder een hoge druk van 700 bar verplaats je de meest zware lasten. Zo hef je met een hydraulische cilinder van 2,6 kilo eenvoudig een last van 20.000 kilo. Of verplaats je een last van 500.000 kilo met gemak horizontaal. Hierbij draait alles om gecontroleerde kracht en veiligheid. In dit kennisdossier van hydrauliekexpert Holmatro en hijs- en hefspecialist Mennens ontdek je er alles over.
Werken met hydraulische gereedschappen onder een druk van 700 bar is niet zomaar iets. Wat vooraf onbelangrijk lijkt, kan achteraf verstrekkende gevolgen hebben. Waar kun je op letten? Wat zijn de risico’s? Hoe voorkom je ongelukken? En daarmee stilstand van je dagelijks proces? Holmatro en Mennens praten je bij.
Download onze whitepaper
Waar kun je op letten? Wat zijn de risico’s? Hoe voorkom je ongelukken? En daarmee stilstand van je dagelijks proces? In dit whitepaper lees je praktische tips en adviezen voor veilig werken met hydrauliek. Van opslag en vervoer tot keuring en inspectie. Doe waardevolle inzichten op en ontdek de belangrijkste aandachtspunten.
Hydrauliek reparatie & inspectie
Onze service werkplaatsen zijn uitgebreid met professionele, gespecialiseerde testunits voor hydrauliek reparaties. Enkele Mennens-vestigingen zijn door Holmatro gecertificeerde premium service centers waarin we je hydraulische apparatuur optimaal kunnen testen en (her)certificeren volgens de geldende normen.
Veilig werken met hydrauliek: Mennens Premium Service voor Holmatro
Met de industriële hydraulische gereedschappen van Holmatro biedt Mennens flexibiliteit en een gecontroleerde oplossing voor vrijwel elke (hef)toepassing. Om hierbij de veiligheid te waarborgen, is periodiek keuren en onderhouden van belang.
Hiervoor kun je terecht in de Mennens Premuim Service Centers. Dankzij de opleiding van Holmatro is Mennens bevoegd om hydraulisch gereedschap te keuren (dynamisch testen), onderhouden en repareren volgens de EKH-richtlijn. Dit draagt bij aan veiligheid, continuïteit van je bedrijf én duurzame inzet van gereedschappen.
Aan de slag met hydrauliek? Gebruik je ‘BRAIN’!
- Bestudeer vooraf de instructies en gebruik het gereedschap zoals dit bedoeld is.
- Ruim je werkomgeving op en creëer een veilige werkplek.
- Altijd werken met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
- Inspecteer je gereedschap. Periodiek onderhoud en keuring is aan te bevelen.
- Nooit werken met beschadigd gereedschap!
Laat je vérder inspireren
Lees de kennisartikelen, samengesteld door de experts van Holmatro en Mennens:
Ontdek de inzichten van onze experts
Toolbox: veilig werken met hydrauliek
Waarom is veilig werken met hydraulische gereedschappen belangrijk? Wat zijn de risico’s? De toolbox ‘Veilig werken met hydrauliek’ gaat in op de basisprincipes van werken met hogedruk hydrauliek. Aan de hand van sprekende voorbeelden worden deelnemers zich bewust van de risico’s. En leren zij hoe zij de juiste veiligheidsmaatregelen treffen. Voor, tijdens en ná het gebruik. De toolbox aanvragen kan hier.
Partnership Holmatro en Mennens: service van A tot Z
Veilig, efficiënt en bewust werken met hydraulische gereedschappen. Hiervoor slaan Holmatro en Mennens de handen ineen. Holmatro als expert en producent van hoogwaardig hydraulisch gereedschap. Mennens als specialist in hijs- en hefoplossingen, en one-stop-shop voor ‘lifting knowhow’.
Deze nauwe samenwerking stelt ons in staat om organisaties van A tot Z te ontzorgen. Zo kun je naast kwalitatieve hydraulische gereedschappen bij ons terecht voor advies, diensten en aanvullende kennis rondom jouw vraagstukken. Kijk op de website van Holmatro voor meer informatie.
Bekijk onze video podcasts over hydrauliek
Samenvatting podcast: wat is hydrauliek?
Hydrauliek is een aandrijftechniek is waarbij vloeistoffen onder druk worden gebruikt om grote krachten te genereren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage druk (tot 350 bar) en hoge druk (500-700 bar) hydrauliek.
Hogedruk hydrauliek wordt toegepast in verschillende situaties, zoals het heffen van bruggen en viaducten, het plaatsen van windmolenfundaties op zee en het herstellen van ontspoorde treinen. Het is belangrijk om veilig te werken met hydrauliek, aangezien er veel energie opgesloten zit in de systemen. Een voorbeeld van de krachten die gegenereerd kunnen worden, is het optillen van een gewicht dat gelijk staat aan vier op elkaar gestapelde olifanten.
Er zijn risico's verbonden aan het werken met hydrauliek, vooral als men zich niet bewust is van de krachten en drukken die ermee gemoeid zijn. Periodieke keuringen van het gereedschap en het opdoen van kennis zijn essentieel om deze risico's te minimaliseren.
Samenvatting podcast: veilig werken met hydrauliek
Hydrauliek is een techniek waarbij vloeistoffen onder druk worden gebruikt om kracht over te brengen en machines aan te drijven. Het veilig werken met hydrauliek is essentieel om ongevallen en materiële schade te voorkomen. Er zijn verschillende situaties waarin onveilig gebruik van hydraulische systemen kan ontstaan, zoals door het gebruik van ongeschikte of beschadigde materialen en een gebrek aan kennis over de werking en het onderhoud van hydraulische componenten.
Een voorbeeld van onveilig gebruik is het combineren van componenten met verschillende drukniveaus, zoals een pomp met een werkdruk van 2000 bar, een hydrauliekslang van 350 bar en een cilinder van 700 bar. Ook het gebruik van lagedrukcomponenten in hogedruksystemen, zoals een nippel geschikt voor luchtleidingen met een lage druk in een 700 bar systeem, kan tot gevaarlijke situaties leiden.
De potentiële gevaren van onveilig gebruik van hydrauliek zijn onder andere lekkages, het ontsnappen van hydraulische vloeistof met hoge snelheid en het falen van overdrukbeveiligingen. Dit kan leiden tot ernstig letsel, zoals het injecteren van hydraulische vloeistof in het lichaam, en materiële schade, zoals het verzakken van zware lasten tijdens het heffen.
Om veilig met hydrauliek te werken, is het belangrijk om regelmatig de arbeidsmiddelen te keuren en de kennis op meerdere niveaus binnen een bedrijf te vergroten. Een praktische tip is het regelmatig controleren van hydrauliekslangen op beschadigingen en knikken. Een dynamische test, waarbij de cilinder in een krachtgesloten frame wordt geplaatst en de werkelijke gebruikssituatie wordt gesimuleerd, kan helpen om de goede staat van het gereedschap te beoordelen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico's en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om ongevallen en schade te voorkomen.