Waarom hebben polyester hijsbanden verschillende kleuren?
Polyester hijsbanden zijn ideaal bij het hijsen van lasten waarbij het oppervlak van de te hijsen last niet mag beschadigen of verzwakken.
Het is je vast wel eens opgevallen dat de platte polyester hijsbanden en rondstroppen verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren. En dat is niet voor niets. De kleuren van de hijsbanden verwijzen naar de werklast en zijn vastgelegd in de richtlijnen. Voor platte hijsbanden geldt de norm NEN-EN-1492-1 en voor de rondstroppen geldt de norm NEN-EN-1492-2.
Deze Europese normering wijst de polyester hijsbanden een specifieke kleur toe om snel en eenvoudig de maximale werklast (working load limit - WLL) vast te stellen. In bijgaande tabellen zie je de maximale werklast (WLL) en de bijpassende kleurcode.
- 1-tons hijsband = paars
- 2-tons hijsband = groen
- 3-tons hijsband = geel
- 4-tons hijsband = grijs
- 5-tons hijsband = rood
- 6-tons hijsband = bruin
- 8-tons hijsband = blauw
- 10-tons hijsband en meer = oranje
Naast de kleurcodering zijn er andere manieren om de werklast van een polyester hijsband vast te stellen.
Label
Het meest betrouwbaar voor de bepaling van de werklast is het label van de hijsband. Polyester hijsbanden en rondstropen moeten volgens de Europese normen voorzien zijn van een goed leesbaar vastgenaaid blauw etiket, met daarop de bijbehorende wettelijke informatie.
Een deel van dit label met dubbele informatie is ter referentie en tracering onder de omslagoverlap gestikt. In het deel dat zichtbaar blijft, vind je belangrijke informatie zoals identificatie van de producent, jaar van productie, materiaal, effectieve werklengte, serienummer, batchnummer en nummer van de Europese norm en de maximale werklast (WLL).
Op de achterzijde van het zichtbare deel van het blauwe label of op een extra label staan tevens de toegestane werklasten indien de last op een andere manier dan rechtstandig wordt gehesen met de hijsband of rondstrop.
Zwarte strepen.
En dan is er nog een laatste methode om de werklast te bepalen. Dit is waarschijnlijk de minst bekende methode, omdat deze niet is opgenomen in de NEN-EN-1492-norm. Het gaat om het aantal zwarte strepen in het geweven materiaal van de hijsband.
Op de foto van de rondstroppen zie je één of meer doorgaande zwarte strepen in het materiaal. Elke zwarte streep staat voor één ton in de werklast. Let op: hijsbanden met een werklast van 12 ton of hoger hebben geen zwarte strepen.
In de werklast-tabellen vind je zowel de kleurcodes als de maximale werklast (WLL) voor de verschillende hijsbanden.
Ga naar onze website voor zowel de platte hijsbanden als de rondstroppen.
Bovenste deel label / Verborgen gedeelte:
Onder de omslagoverlap genaaid voor referentie-doeleinden