Ben je betrokken bij de keuze voor een nieuwe staalkabel? Dan krijg je te maken met een ongekend aantal opties. De samenstelling van de kabel in combinatie met de toepassing ervan, bepaalt in belangrijke mate de levensduur van de staalkabel. Ontdek hoe een staalkabel is opgebouwd én hoe dit van invloed kan zijn op de prestaties.
Kijken we naar de constructie van een staalkabel, dan zijn er vele varianten mogelijk. Het aantal strengen, het aantal draden, de opbouw van die draden in de strengen, de afwerking van de kabel, de materiaalkeuze en de slagwijze kunnen per constructie sterk verschillen.
Staalkabels bestaan uit een aantal vaste componenten:
- Kabelkern
- Strengen (kerndraad, binnen- en buitendraden)
En kan bestaan uit verschillende materialen.
Laat je adviseren
Je ziet: alleen al achter de samenstelling van een staalkabel schuilt een wereld aan variatie. Ben je benieuwd welke staalkabel geschikt is voor jouw toepassing? Laat je informeren. Bij Mennens beschikken we over jarenlange kennis en expertise.
Kabelkern - het hart van je staalkabel
De kabelkern vormt het hart van de staalkabel en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de verschillende strengen rond de kabelkern. De kern voorkomt dat de strengen met grote kracht op elkaar dragen, wat buigen bemoeilijkt en waardoor de spanning in de kabel te hoog wordt.
Materialen
Een kabelkern kan gemaakt zijn van touw, kunstvezel of staal.
Touw
Een touwkern lijkt op het eerste gezicht gunstige eigenschappen te hebben. In het verleden was men hier ook van overtuigd. Toch is voorzichtigheid geboden, omdat een touwkern bij gebruik ook een groot aantal nadelen heeft.
Voordelen:
- De strengen verplaatsen zich bij buiging makkelijk over de touwkern, zonder dat de draden beschadigen of slijten.
- Tussen de touwkern en strengen komen geen kruisingen voor, waardoor er slijtage op kan treden.
Nadelen:
- Wordt na verloop van tijd dunner, waardoor de strengen tegen elkaar komen. Dit leidt tot slijtage, die je van buitenaf niet ziet.
- Bij gebruik wordt het kabelvet uit de kern geperst. Uiteindelijk neemt de kern vocht op, met corrosie als gevolg.
- De soepelheid van een touwkern gaat na gebruik snel verloren.
- Veroudert en verteert snel en verbrandt bij hitte.
- Vandaag de dag minder makkelijk te krijgen.
Kunstvezel
Kunstvezelkernen zijn met name geschikt voor liftkabels en de visserij. Ook hier is voorzichtigheid geboden: kunstvezelkernen hebben dezelfde nadelen als touw (behalve dat kunstvezel wel eenvoudig te verkrijgen is).
Voordelen:
- Een kabel met een kunststofkern is elastischer dan staal en touw.
- Rot niet.
- Soepeler dan staal.
- Neemt geen vocht op, roest niet.
Nadelen:
- Zelfde nadelen als een touwkern, behalve dat een kunstvezelkern wél eenvoudig te verkrijgen is.
- Verhoogt de breekkracht van een staalkabel niet (een staalkern doet dit wel).
Staal
Ten opzichte van touw en kunstvezel heeft een staalkern de meest gunstige eigenschappen.
Voordelen:
- Zorgt voor ondersteuning en gelijkmatige verdeling van de strengen.
- Niet samendrukbaar
- Slijtvaster dan touw en kunstvezel.
- Zorgt voor permanente elastische rek van de staalkabel.
- Verhoogt de weerstand tegen vervorming.
- Bestand tegen corrosie: het kabelvet wordt bij gebruik niet uit de kern geperst.
- Verhoogt de breekkracht van de staalkabel.
Nadelen:
- Minder soepel dan touw of kunstvezel.
Kabelstrengen
Om de kabelkern liggen de strengen. Een streng bestaat uit een x-aantal staaldraden, die schroefvormig om de strengkern zijn geslagen. Het aantal strengen verschilt per staalkabel, maar veruit de meeste staalkabels bestaan uit zes strengen.
Slagwijze
De strengen zijn in een bepaalde richting om de kabelkern geslagen. Dit noemen we de slagrichting. De slagrichting is gelijk óf tegengesteld aan de slagrichting van de draden om de strengkern. Er bestaan 2 slagwijzen, nl. langslag & kruislag.
Langslag
Bij de langslag is de slagrichting van de strengen en de draden in de strengen gelijk. De strengen zijn van linksonder naar rechtsboven om de strengkern geslagen. Of andersom. De draden net zo.
Kenmerken:
- Heeft de neiging tot uitdraaien.
- Alleen geschikt voor situaties waarbij de uiteinden een vast, niet-draaibaar bevestigingspunt hebben én de last niet kan draaien. Bijvoorbeeld contragewichten bij sluizen.
- Bij een langslagkabel ligt de buitendraad over een langere lengte aan de oppervlakte, waardoor de oppervlaktedruk lager wordt. Onder de juiste omstandigheden is dit levensduurverlengend.
Kruisslag
Bij de kruisslag is de slagrichting van de strengen tegengesteld aan de slagrichting van de draden in de strengen. De strengen zijn van rechtsonder naar linksboven om de kabelkern geslagen. De draden van linksonder naar rechtsboven. Andersom is ook mogelijk.
Kenmerken:
- Draait minder uit dan een langslagkabel.
- Beter bestand tegen vervorming dan een langslagkabel.
- Een kruisslagkabel is beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals vernieling of schade.
Materialen
Een staalkabel kan bestaan uit verschillende soorten materiaal.
- Blank staaldraad
Kabels die een betrekkelijke korte levensduur hebben (minder dan een jaar) en in de regel als gevolg van schade moeten worden afgelegd (vervangen), kunnen in blank materiaal worden uitgevoerd. Blanke kabels zijn niet altijd voorradig.
- Verzinkt staaldraad
Het grootste voordeel van verzinkt staaldraad is de betere weerstand tegen corrosie. Het zink zorgt voor een levensduurverlenging van de kabel in vochtige en corrosieve omgevingen. Daarnaast geeft het zink ook een smerende werking.
- Roestvast staaldraad (RVS)
Roestvast staaldraad of RVS staalkabel is zeer goed bestand tegen corrosie én hittebestendig tot circa 250 °C. Maar de weerstand tegen vermoeiing is een stuk minder dan van blank en verzinkt staaldraad.
- Kunstof omspoten kern
In sommige staalkabels wordt de kern omspoten met een kunststof laag. Het voordeel hiervan is dat dit de slijtage tussen de kern en de buitenstrengen verlaagt. Ook is deze constructie stabieler en heeft een kabel met een kunststof omspoten kern een hoge weerstand tegen draaien om de as als gevolg van verseizing.
- Gecompacteerde of verdichte strengen
Er bestaan ook staalkabels met gecompacteerde of verdichte strengen. Deze strengen hebben een hoge vulfactor, doordat de ruimte tussen de draden tijdens fabricage zoveel mogelijk worden opgevuld. Een gecompacteerde kabel heeft een hogere breekkracht en verhoogde weerstand tegen vernieling en schavielen. Wel is de kabel stugger en heeft deze een minder goede weerstand tegen vermoeiing bij lagere belasting.
- Gehamerde kabel
Een gehamerde kabel is een rondere kabel dan andere kabels. Een gehamerde kabel heeft hierdoor een beter draagvlak en verhoogde breekkracht.
Kennisartikelen
Ontdek de belangrijkste aandachtspunten:
- De rijke historie van staalkabel
- Eindverbindingen
- Kabelschijven en trommels adequaat toepassen
- Breekkracht, werklast en gebruiksfactor
- Hoe corrosie staalkabel aantast
Projecten
Ontdek ons precisiewerk op locatie:
Diensten
Ontdek hoe Mennens je kan ondersteunen: