Je wilt harnassen aanschaffen voor werken op hoogte: wat zijn je opties en waar moet je op letten? Je ziet het in deze videopodcast. Dirk van Blijswijk (manager Expertisecenter bij Safe Site – Powered by Mennens) en Martin Verkamman (expert valbeveiliging bij 3M) delen hun adviezen.
Er zijn drie soorten harnassen voor werken op hoogte: het basisharnas, het werkpositioneringsharnas en het zitharnas (Rope Access). Wanneer kies je welk harnas? Houd hierbij voor ogen welke werkzaamheden je doet. Martin Verkamman: “Het basisharnas heeft een ankerpunt op de rug en de borst. Dit harnas zie je meestal bij steigerbouw, dakwerkzaamheden en constructiewerkzaamheden in een hoogwerker.”
Een werkpositioneringsharnas heeft ankerpunten op de rug, de borst en de heupen. Dirk van Blijswijk: “Dit is handig als je ‘verticaal’ werk doet, zoals in vakwerkmasten, windmolens en kranen.” En dan is er nog het zitharnas. “Dit harnas is het meest uitgebreid. Daarbij vind je ook nog een ‘abseilpunt’ bij de buik, naast de standaard ankerpunten op de rug, borst en heupen. Dit harnas wordt gebruikt bij reddings- en evacuatiewerkzaamheden”, aldus Dirk.
One size fits all?
Waar let je nog meer op bij de aanschaf van een harnas, naast de werkzaamheden die je doet? Martin vertelt: “One size fits all? Dat gaat helaas niet op. Kijk goed naar het gewicht van de mensen die de harnassen gaan gebruiken, en de juiste maatvoering. Een harnas moet comfortabel zitten. Simpel gezegd: niet te los, niet te strak.” Dirk vult aan: “Bezuinig niet op een comfortabel harnas, dat gemakkelijk af te stellen is en lekker zit. Je draagt ‘m langere tijd om je lichaam. Kijk daar goed naar.”
Meer informatie?
Wil je meer weten over de voorwaarden en criteria? Bekijk dan de podcast of neem contact op met Mennens.