Als je op hoogte werkt, moet dat veilig zijn. Toch kan er altijd iets gebeuren. Wat doe je bijvoorbeeld als je (alleen) in een kraan of windturbine werkt, er kortsluiting plaatsvindt en brand uitbreekt? Dan is evacuatie met de juiste reddingsmiddelen van belang. Ontdek wat hier zoal bij komt kijken.


Bij evacuatie van hoogte red je jezelf in geval van nood. Dit is anders dan redden op hoogte, waarbij je iemand anders redt of zelf gered wordt door anderen. De essentie van evacuatie is dat je zo snel mogelijk naar de begane grond komt. Met reddingsmiddelen en een uitrusting die direct gereed zijn voor gebruik.

 

Reddingsmiddelen

Er zijn verschillende soorten reddingsmiddelen voor evacuatie op hoogte:

 

  • Afdaalapparaat / Centrifugaal-afdaalapparaat

Dit reddingsmiddel bevestig je aan het borst- of buikpunt van je harnas. De losse lijn bevestig je aan een hiervoor geïnstalleerd ankerpunt of een zelf te kiezen ankerpunt dat sterk genoeg is. Zodra je in het afdaalapparaat gaat hangen, zet de daling automatisch in. De afdaalsnelheid is vooraf ingesteld, meestal met een maximum van 2 meter per seconde. Elk merk op de markt heeft zijn eigen specificaties voor het maximale gewicht en de maximale afdaalhoogte. 


Je kunt dit product ook als pendule gebruiken. Dit doe je als er bijvoorbeeld meerdere personen na elkaar moeten afdalen. Hierbij hangt het apparaat aan het vaste ankerpunt en moet er altijd een medewerker bij blijven staan. Deze medewerker blijft als laatste aanwezig en bouwt dan de configuratie om. Daarna daalt diegene zelf af met het apparaat aan het harnas.
 

  • Handmatige afdaalapparaten

Met een handmatig afdaalapparaat bepaal je zélf de afdaalsnelheid. Via een hendel zet je de afdaling in. Er zit een paniekstop op die activeert als je te snel afdaalt. Het nadeel van een handmatig afdaalapparaat is dat je niet meer verder daalt als je door angst bewusteloos raakt.
 

  • Evacuator: vlamvertragend en brandbestendig 

Dit reddingsmiddel is speciaal ontworpen voor gebruik bij brand en/of evacuatie van meerdere personen tegelijk. De Evacuator voldoet aan de vereiste brandbestendigheid vanuit de norm EN-5038. In tegenstelling tot andere evacuatiemiddelen is de Evacuator altijd klaar voor gebruik. De Evacuator is al gemonteerd voordat er nood ontstaat, dus je kunt direct aanklikken en omlaag.

Dit reddingsmiddel is erg gebruiksvriendelijk en dat maakt het erg geschikt voor noodsituaties op (grote) hoogte. De afdaalsnelheid is ongeveer 1 meter per seconde. De abseilhoogte verschilt per uitvoering: van 50 meter tot 300 meter.
 

  • Evacuatiedriehoek

Met een ankerpunt en afdaalapparaat ben je er nog niet. Uiteraard is ook een verbinding met het lichaam nodig. Doorgaans is dit het harnas van de medewerker die op hoogte werkt. In situaties waarbij de medewerker geen harnas draagt is een evacuatiedriehoek aan te bevelen: deze is snel aan te trekken en eenvoudig in het gebruik. Dankzij de eenvoudige constructie is er ook weinig kans dat het verkeerd gebruikt of aangetrokken wordt. Zeker in panieksituaties is dat van belang. Aan de 3 ogen (2 om je middel en 1 door je benen) kun je het afdaalapparaat vastmaken.

 

Training evacueren op hoogte

De keuze van de reddingsmiddelen hangt af van de situatie, de hoogte van de afdaling en het kennisniveau van de medewerkers. Maar periodieke training en instructie in het gebruik van reddingsmiddelen is altijd verplicht. Bij een noodgeval is het immers zaak dat je de kalmte zoveel mogelijk bewaart, adequaat handelt en jezelf zo snel mogelijk in veiligheid brengt met de reddingsmiddelen.

 

Vraag nu een training aan

Bij Safe Site – Powered by Mennens trainen we cursisten in veilig en snel evacueren van hoogte en correct gebruik van reddingsmiddelen. Deze training stemmen we volledig af op de bestaande werksituatie(s) van de deelnemers. De praktijk staat centraal. De deelnemers maken daadwerkelijk afdalingen en leren hoe te handelen in noodsituaties.