Bij de Mennens-vestiging in Dongen rekken we staalkabels voor op onze 150 meter lange voorrekbaan. Een heel belangrijke taak, want als je dit niet doet, kan de staalkabel tot meters uitrekken als je hem in gebruik neemt. Dat is funest, want staalkabels moeten meestal een exacte lengte hebben, zoals bij bruggen, sluizen en attracties. Een paar millimeter kan al het verschil maken. Hans Borst, Projectmanager, vertelt je graag meer over hoe wij kabels voorrekken.


 

Strengen en draden

“Hoe kan een staalkabel nu uitrekken, het is toch van staal?”. Dat is inderdaad wonderlijk. Toch is het zo. Een staalkabel bestaat namelijk uit verschillende strengen die op hun beurt weer zijn opgebouwd uit verschillende draden. Die draden en strengen zijn op een bepaalde manier geslagen (in elkaar gedraaid). En daartussen zit wat lucht. Neem je een staalkabel in gebruik, dan komt er trekkracht op te staan. De lucht tussen de draden en strengen wordt er als het ware uitgedrukt. Die komen zo dichterbij elkaar te liggen, waardoor de diameter van de kabel kleiner wordt én de kabel uitrekt.

 

5 meter uitrekken

Hoever een staalkabel uitrekt hangt af van de lengte van de kabel. Hoe langer de kabel, hoe meer hij uit kan rekken. Een voorbeeld van een erg lange kabel is bij een attractie van een pretpark, een van onze klanten. Via een staalkabel van wel 1 kilometer lang worden bootjes door het water vervoerd. Zouden we die kabel niet voorrekken, dan komt daar bij ingebruikname een rek uit van 0,5% (gemiddeld). Dat betekent dat de staalkabel vijf meter uitrekt. De installatie valt dan al snel in storing. Je moet steeds bijstellen en in het slechtste geval zelfs de kabel inkorten. Door voor te rekken bespaar je kosten en voorkom je stilstand. En het draagt bij aan de veiligheid.

 

Minimale breeklast

Op hoeveel kilo je de staalkabel moet rekken? Dat hangt af van de minimale breeklast van de kabel. In onze voorrekbaan rekken we de staalkabels voor op een derde van die minimale breeklast. 48 uur lang, volgens de NEN-norm 6786. De voorrekbaan kan tot 100.000 kilo trekken. En als we hem dubbel inspannen, via een omloopschijf, tot 200 ton. De bank is ‘self tensioning’. Dat wil zeggen dat hij de spanning vasthoudt en automatisch bijstelt als er rek in de kabels komt. Zo houden we 48 uur lang de vereiste trekkracht vast.

 

Millimeterwerk

We rekken op een speciale manier voor die nergens anders in Europa wordt toegepast. Met bepaalde technieken kunnen we de staalkabel op enkele millimeters nauwkeurig produceren. Dat is heel fijn voor projecten als bruggen, sluizen en tuikabels. Stel je voor dat van een brug die dagelijks tientallen keren open en dicht gaat de staalkabels een bepaalde lengte uitrekken. Dan klopt de gehele afstelling van de brug niet meer en zal deze in storing vallen.

Een staalkabel kan na een tijdje toch weer terug kruipen. Daarom willen we bij Mennens de voorgerekte kabels na het voorrekken zo snel mogelijk monteren, het liefst binnen drie weken. Zo is er zo min mogelijk terugloop van de blijvende rek, en blijft de productielengte van de kabels op enkele millimeters nauwkeurig.

 

Klantspecifieke voorrekprocedures

Naast het voorrekken zoals we op deze manier doen, kunnen we bij Mennens ook voorrekken op een manier die wij hier ‘jojo-voorrekken’ noemen. Je zet een vooraf bepaalde spanning op de kabel en houdt die zo’n vijf minuten vast. Dan controleer je  of er blijvende rek optreedt. Dan laat je de spanning los en zet je er opnieuw spanning op. Zo ga je door totdat er geen blijvende rek meer optreedt. Hiermee ben je in zo’n twee uur al kaar. Een stuk eenvoudiger en voordeliger dus. Bij ieder project kijken we wat de meest ideale manier is. We adviseren hierover en laten de keuze aan de klant.

 

Staalkabel, maak de juiste keuze

Veilig en efficiënt verplaatsen van lasten, zowel verticaal als horizontaal. Het maximale rendement halen uit jouw installatie, met de zekerheid van bedrijfscontinuïteit. Dit vraagt om de juiste (toepassing van) staalkabel. In het Dossier Staalkabel lees je er alles over.