Image

Als je werkt met hijs- en hefmiddelen, weet je dat die periodiek gekeurd moeten worden. Je wilt dat dit goed gebeurt, want veiligheid staat voorop. Toch zijn er voorbeelden van keuringen die vluchtig of onvolledig worden uitgevoerd. Een hijsmiddel krijgt dan soms - onterecht – toch een keuringssticker. Met alle risico’s van dien. Hoe onderscheid je een ‘bonafide keuringsinstantie’ van een ‘snelle stickerplakker’?

Een praktijkvoorbeeld. Onlangs werden we benaderd door een productiebedrijf dat eerder een keuring had laten uitvoeren door een andere keuringsinstantie dan Mennens. Ze hadden een vreselijke situatie meegemaakt. Tijdens het hijsen van een onbewerkt gietstuk, gleed het hijsmiddel er plotseling van af, waardoor het gietstuk losraakte en op de hand van de medewerker terechtkwam. Na onderzoek bleek dat de keuring was uitgevoerd door een keurmeester in opleiding. Die beschikte nog niet over de juiste papieren en certificering om de keuring uit te voeren.

Snel een sticker plakken

Waarom de desbetreffende keuringsinstantie een niet-gecertificeerde keurmeester heeft ingezet, kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar het kan goed zijn dat dit te maken heeft met de doorlooptijd. Wellicht waren er onvoldoende keurmeesters beschikbaar en wilde de keuringsinstantie de klant toch helpen met een keuringssticker.

Let op deze ‘red flags’

Bij Mennens worden we vaker gebeld door organisaties waar een keuring van hijsmiddelen niet volgens de normen is uitgevoerd. Zij komen dan bij ons terecht om de keuring alsnog correct te laten uitvoeren.

Natuurlijk je voorkomen dat dit jouw organisatie gebeurt. Hoe herken je een ‘stickerplakker’? Let in elk geval op de onderstaande signalen (red flags).

•    Red flag 1
De keuringsinstantie doet de toezegging om je bovenloopkraan of elektrische hijsinstallatie in één uur te keuren, zodat jouw proces zo snel mogelijk weer door kan. 

Dit klinkt erg klantvriendelijk. Maar wees erop bedacht dat het zorgvuldig keuren van hijsmiddelen tijd in beslag neemt. Een grote bovenloopkraan keuren in één uur? Dat gaat niet. En bij een elektrische hijsinstallatie wil je dat de keurmeester niet alleen de takel keurt, maar óók de motor. Dat kost nu eenmaal tijd.

Natuurlijk, kleinere / eenvoudige hijsmiddelen keuren kan relatief snel. Maar de doorlooptijd van de keurwerkzaamheden hangt af van de complexiteit van de hijsmiddelen en omstandigheden.

•    Red flag 2
Je vraagt de keuringsinstantie om een zelfgemaakt hijsmiddel te keuren. De keuringsinstantie stelt geen vragen en neemt de opdracht direct aan. 

Zelfgemaakte hijsmiddelen vallen onder de Machinerichtlijn en moeten dus een CE-markering dragen. Een kundige keuringsinstantie zal vragen naar de EG-verklaring en handleiding van het hijsmiddel.  En bij twijfel vraagt een keurmeester hoe de CE-markering tot stand is gekomen.

Gebeurt dit niet? Dan moeten alle alarmbellen afgaan. Als de keuringsinstantie het middel goedkeurt terwijl de CE-markering ontbreekt, en er gebeurt vervolgens een ongeluk, dan heeft de keuringsinstantie zeker wat uit te leggen aan de Arbeidsinspectie (net als de ‘fabrikant’ van het hijsmiddel uiteraard).

•    Red flag 3
De keuringsinstantie biedt geen aanvullende service of aftersales. 

Een serieuze keuringsinstantie stelt veiligheid voorop en neemt hiervoor verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld: als er een hijsongeluk plaatsvindt, zal een ‘bonafide’ keuringsinstantie altijd langskomen met een productspecialist en een veiligheidskundige om onderzoek te doen naar het voorval. Wat is er gebeurd? Hoe kon dit gebeuren? En vooral: hoe kan het in de toekomst worden voorkomen? Vervolgens zal de keuringsinstantie adviseren over correct gebruik en/of het middel preventief vervangen. De keuringsinstantie biedt ook trainingen aan en kan safety toolbox-meetings faciliteren. 

Heeft de keuringsinstantie hier geen verhaal bij? Dan is dit – hoogstwaarschijnlijk – een teken aan de wand dat het de instantie vooral gaat om grotere volumes, en dus om omzet. 


EKH-gecertificeerd

Wil je er zeker van zijn dat de keuring van je hijsmiddelen volgens de normen gebeurt? Kies dan in elk geval voor een EKH-gecertificeerde keuringsinstantie. De branchevereniging ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen’ (EKH) zet zich in voor veilige hijs- en hefmiddelen, en stelt hiervoor strikte werkvoorschriften en keuringsschema’s op, in lijn met o.a. de Arbowet, NEN en Machinerichtlijn. Mennens is een EKH-erkend keurbedrijf. Al onze keurmeesters zijn EKH-opgeleid en worden steekproefsgewijs door de vereniging gecontroleerd.

 

Interne opleiding 

Als aanvulling op de EKH-opleiding beschikken we over een interne ‘Tech Academy’. Hier leiden we zelf gekwalificeerde monteurs en EKH-keurmeesters op. De examens worden door de EKH afgenomen. In onze opleiding besteden we niet alleen aandacht aan het keuren zelf, maar ook aan bijvoorbeeld het voeren van ‘slechtnieuwsgesprekken’ met klanten. Een klant vertellen dat een (kostbaar) hijsmiddel is afgekeurd, is niet altijd makkelijk. Door onze keurmeesters hierin te trainen, willen we voorkomen dat zij het hijsmiddel het voordeel van de twijfel geven en goedkeuren om discussie met klanten te vermijden. We besteden aandacht aan de vereiste competenties van de keurmeesters. En we begeleiden hen in de kwaliteit van de uitvoer van de werkzaamheden. Zo zijn wij met ons team van keurmeesters de klant nog beter van dienst.


Veiligheid boven doorlooptijd

Tot slot gaat bij ons veiligheid boven alles, dus ook boven de doorlooptijd. Natuurlijk voeren wij keuringen altijd zo efficiënt mogelijk uit, zodat een proces niet onnodig stil komt te liggen. Maar we keuren wel zodanig dat dit volgens de richtlijnen gebeurt. Bij Mennens wordt de sticker pas geplakt als het hijsmiddel conform de normen veilig is.

Laat je hijsmiddelen keuren

Je hijsmiddelen laten keuren door een ‘bonafide keuringsinstantie’? Neem contact op met een Mennens-locatie bij in de buurt. We adviseren je graag.