Image

Bij Mennens verzorgen we de verplichte keuring van een groot aantal hijs- en hefmiddelen, waaronder hijskettingen. Als manager van de Test & Repair-werkplaats op onze locatie in Rotterdam zie ik tijdens die keuringen van alles voorbijkomen. Welke gebreken zien we het vaakst bij hijskettingen? En hoe kun je die voorkomen? In deze blog deel ik mijn top 3 inzichten.

1. Gestropt gebruik

In onze werkplaats moeten we hijskettingen helaas vaak afkeuren omdat deze gestropt zijn gebruikt. De ketting – zoals een tweesprong – is dan bijvoorbeeld om een balk geslagen. Dit zie je direct omdat een of meer schalmen zijn verbogen of vervormd. Kijk als gebruiker vóór gebruik dus altijd of dit het geval is. Zie je vervorming? Gebruik de ketting dan niet.

Een hijsketting gestropt gebruiken, is nooit de bedoeling. Dit tast de schalmen aan – en daarmee de veiligheid van de ketting. Gebruik een hijsketting altijd ‘rechtstaand’. Zo voorkom je schade en vervorming van de topschalm en afzonderlijke schalmen. 

Toch een hijsbalk hijsen? Kies dan een hijsmiddel dat daarvoor geschikt is, zoals een hijsband of een daarvoor bedoelde klem.

2. Overbelast 

Wat we ook regelmatig zien is dat gebruikers hijskettingen overbelasten. De punt van de haak is dan gebogen en de haak staat hierdoor (deels) open. Dit is een duidelijke indicatie dat de gebruiker de ketting hoger dan de werklast heeft belast of verkeerd heeft belast/aangeslagen. En dat betekent in de regel: afkeur.

Op het label van de ketting zie je exact de werklast en de maximale spreidhoek van het samenstel. Zorg dat je nooit hierboven belast. En check voordat je gaat hijsen altijd het complete samenstel in orde is. Zodat je zeker weet dat de gebruiker vóór jou de ketting ook niet heeft overbelast.

3. Niet gelijkmatig belast

Een variatie op overbelasting is dat bij meervoudige kettingen, de afzonderlijke sprongen van de ketting niet gelijkmatig worden belast. Tijdens de keuring zien we dan dat één van de lengen is overbelast. Dit kunnen we zien doordat één van de lengen wat is opgerekt – en dus langer is dan de andere lengen.

Check daarom via het label altijd voor gebruik wat de werklast en de spreidhoek is.

Tip: controleer hoe de ketting in de hijskraan hangt

Bovenstaande gebreken kom ik vaak tegen tijdens het keuren. Uiteraard zijn er nog meer punten om op te letten. Mijn belangrijkste advies voor veilig gebruik van hijskettingen: controleer voor elk gebruik hoe de ketting ‘erbij hangt’. Dus: hangt ‘ie netjes in de hijskraan, of hangt één punt niet helemaal recht? Bij een meervoudige ketting: zijn alle sprongen even lang? Sluit de veiligheidsklep de haak helemaal af (vergrendeling)? En zijn de schalmen (inclusief de topschalm) allemaal recht, of zie je verbuigingen? Check daarbij altijd – ook voor de zekerheid – nog eens de werklast en manier van lastverdeling voordat je de hijsketting gaat gebruiken. 

Zie je afwijkingen aan de hijsketting – of weet je het niet zeker, maar vertrouw je het niet? Gebruik de hijsketting dan niet, maar vraag een deskundig persoon om hiernaar te kijken. Hiervoor bieden we bij Mennens ook cursussen in veilig hijsen. Veiligheid voorop!

Meer informatie

Wil je meer informatie over veilig hijsen met kettingen of je hijskettingen laten keuren? Neem contact op met een Mennens-locatie in de buurt!