Gereedschap dat tijdens een klus van (grote) hoogte naar beneden valt. Dat wil je voorkomen. Op welke manieren je dat doet? Dirk van Blijswijk (manager Expertisecenter Safe Site – Powered by Mennens in Vlaardingen) en Zakaria Abbou (productspecialist valbeveiliging bij Mennens) vertellen je over de opties in de videopodcast.
Valbeveiliging voor gereedschap is verplicht vanuit de wet. Dirk van Blijswijk: “Je moet valgevaar van gereedschap voorkomen. En dat betekent dus ook dat je niet geraakt mag worden door vallende objecten.”
Zwaar beladen?
In de meeste werksituaties op hoogte draag je je gereedschap in een tas. Zakaria Abbou licht toe: “Elk stuk gereedschap uit deze tas heeft een verbindingsbandje. Dit bandje klik je vast aan je harnas of aan je pols.” Zo’n gereedschapstas weegt het nodige. Dirk vertelt: “Mijn tip: voer zoveel mogelijk voorbereidende werkzaamheden uit op de grond, of op de vloer van de hoogwerker. Zo voorkom je dat je ‘te zwaar beladen’ omhoog gaat.”
Wat als het toch misgaat?
Wat als er dan tóch nog iets misgaat? Zakaria: “Vangnetten zijn een logische keuze, zeker ook in de bouw. Omdat hier vaak veel mensen rondlopen, die verschillende werkzaamheden tegelijkertijd uitvoeren. Deze netten zijn er in verschillende groottes: kleinere specifiek voor gereedschap of grotere om ook personen op te vangen.” Dirk vult aan: “Probeer bij werkzaamheden op hoogte zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen ónder je werken. En is dat wel het geval? Laat ze een klimhelm dragen. Zo werken we samen veilig.”
Meer informatie?
Wil je meer weten over valbeveiliging voor gereedschap? Bekijk dan de podcast of neem contact op met Mennens.