Image

Als je bij Mennens je hijsinstallatie – bijvoorbeeld een bovenloopkraan – laat keuren, dan ontvang je na afloop van ons een EKH-keuringsrapport. In dit artikel lees je wat deze rapportage inhoudt en wat de voordelen zijn voor de veiligheid van je hijsinstallatie.

Een EKH-rapportage is een keuringsrapport dat is samengesteld door de branchevereniging ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen’ (EKH). Deze vereniging zet zich in voor de veiligheid van hijs- en hefmiddelen en stelt hiervoor werkvoorschriften en keuringsschema’s op. Deze zijn gebaseerd op onder meer de Arbowet, NEN en Machinerichtlijn. De EKH verzorgt ook opleidingen en de certificering van keurmeesters en keurbedrijven. 

EKH-erkend keurbedrijf

Als Mennens zijn we een door de EKH gecertificeerd keurbedrijf. Onze keurmeesters zijn persoonlijk gecertificeerd. Zij werken dus volgens de EKH-voorschriften én met het EKH-keuringsrapport. Ook controleert de EKH in audits steekproefsgewijs of we keuringen daadwerkelijk correct en volgens hun voorschriften uitvoeren.

Kritische punten

De EKH-rapportage geeft aan welke kritische punten van een hijsinstallatie geïnspecteerd moeten worden. Denk aan het kraanboek, de draaglast-aanduiding, katbaan, overlastbeveiliging, noodstopvoorziening, remschijven, assen en lagers, kraanbaan, staalkabel of ketting, etc, etc. 

Werkvoorschriften 

De keurmeester beoordeelt alle kritische punten op veiligheid en checkt of er gebreken zijn. Dit doet hij aan de hand van de werkvoorschriften van de EKH. In de werkvoorschriften staat precies omschreven hoe elk onderdeel moet worden geïnspecteerd en welke norm daarbij geldt. Per onderdeel geeft de keurmeester aan of het in orde is, of hij opmerkingen heeft of dat er sprake is van een veiligheidsrisico. 

Risicoklassen 

Op het EKH-rapport zijn ook risicoklassen gedefinieerd. Deze zijn bedoeld om de gebruiker/eigenaar van de installatie een goed en duidelijk beeld te geven van de status van de installatie. Tijdens de keuring geeft de keurmeester bij ieder onderdeel van de installatie aan of dit aanwezig is, in orde is, of dat er een risico aanwezig is (door middel van de risicoklasse). Als alle onderdelen (kritische punten) zijn geïnspecteerd en er risicoklassen zijn toebedeeld, dan geeft de keurmeester tevens op het rapport aan wat de hoogste risicoklasse is.

Hierbij heeft de keurmeester keuze uit: 

•    Klasse 1: Goed. Geen belangrijke gebreken.
•    Klasse 2: Kleine gebreken. Reparatie noodzakelijk. 
•    Klasse 3: Grotere gebreken. Reparatie noodzakelijk. 
•    Klasse 4: Kraan wordt afgekeurd. Het advies is om deze niet meer te gebruiken.

Aantoonbaar deskundig en transparantie

Wat is nu de meerwaarde van zo’n EKH-rapportage? De wetgeving in Nederland stelt dat de keuring van hijsmiddelen (waaronder hijskranen) door een ‘deskundig persoon’ moet worden uitgevoerd. Maar wat kenmerkt een ‘deskundig persoon’? Dat wordt nergens gedefinieerd. 

Omdat we bij de EKH zijn aangesloten, maakt ons dat aantoonbaar deskundig. Onze keurmeesters worden opgeleid hoe te inspecteren, volgens de normen en werkvoorschriften. Als organisatie weet je zo zeker dat de keuring goed en volgens de regels gebeurt.

Transparantie 

Met een EKH-rapportage profiteer je bovendien van transparantie. Je kunt precies zien hoe je hijsinstallatie is geïnspecteerd, volgens welke normen én welke overweging de keurmeester heeft gemaakt bij zijn beoordeling. Na afloop van de keuring licht de keurmeester het rapport en zijn overwegingen ook altijd uitgebreid toe.

Win-win

Met een EKH-rapportage in combinatie met de werkvoorschriften snijdt het mes aan twee kanten. Als organisatie kun je namelijk aantonen dat je de keuring hebt laten uitvoeren door een deskundige partij. En dat je hier – in het geval van een ongeval of incident – niet nalatig in bent geweest. 

Daarbij is het rapport een tool om te toetsen dat wij als Mennens volgens de voorschriften werken. In Nederland mag je namelijk – in tegenstelling tot veel andere landen – hijsinstallaties inspecteren, afkeuren én nieuw leveren. Dit zou in theorie kunnen leiden tot ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’. De EKH-rapportage en werkvoorschriften voorkomen dat. Hiermee weet je zeker dat de keuring objectief plaatsvindt. Oók als het om een object gaat dat je bij Mennens hebt aangekocht.

Meer informatie

Wil je meer informatie over keuring van hijsinstallaties? Of een hijsinstallatie laten keuren? Neem contact op met een Mennens-locatie in de buurt.