Proofload testing van hijsmiddelen in de krachtige (mobiele) trekbanken van Mennens
Als organisatie wil je er zeker van zijn dat je hijsmiddelen veilig zijn en aan de normeringen voldoen. Maar hoe weet je zeker dat je hijsmiddel daadwerkelijk de beoogde werklast heeft? Hiervoor laat je de middelen beproeven in een van de krachtige, mobiele trekbanken van Mennens.
In de video vertellen onze experts Mark Braaksma, Twan Keeman en Edwin Sassen over het beproevingsproces met onze trekbanken – en wat ze zoal tegenkomen bij hijsmiddelen in de praktijk.
Proofload- en breektest
“Met de trekbank verzorgen we testen voor klanten,” begint Twan Keeman. “Zowel breektesten als proofloadtesten.” Bij de proofloadtest beproeven wij het gereedschap hoger dan een werklast: dit wordt bepaald door een factor. Bij de breektest beproeven we het hijsgereedschap totdat het breekt. Dit doen wij om het verschil te meten tussen de werkelijke breekkracht en de theoretische breekkracht.
Altijd een trekbank in de buurt
Elke locatie van Mennens beschikt over eigen trekbank. De trekbank in Dongen kan zelfs 14.000 kN aan: dit is de grootste capaciteit binnen de Benelux. Twan vertelt: “We testen onder meer Dyneema-slings, sluitingen, staalkabels, onderblokken (enkelschijfs, dubbelschijfs) en constructiewerk van klanten. We gaan dan bijvoorbeeld eerst drie keer naar een bepaalde kracht. Om vervolgens tot de breuk door te gaan.”
Flexibiliteit van mobiele trekbanken
Mennens beschikt ook over mobiele trekbanken. Veel klanten kiezen hiervoor, vertelt Edwin Sassen. “Het grote voordeel daarvan is dat het minder tijd in beslag neemt, omdat de materialen niet van de locatie weg hoeven. De middelen zijn hierdoor ook niet langer dan nodig buiten gebruik.”
Toch is soms een vaste trekbank noodzakelijk, legt Mark Braaksma uit. “Met een mobiele trekbank ben je gebonden aan een maximale capaciteit. Daardoor moet je soms uitwijken naar een grote, vaste trekbank met een hogere capaciteit.”
In sommige gevallen is het voor de veiligheid of de praktische uitvoering beter om gebruik te maken van waterzakken om een beproeving uit te voeren. Dit is vooral praktisch bij hijsmiddelen met een hoge werklast of van grote omvang.
Zeker van veiligheid
Dat de trekproeven niets voor niets zijn, bewijst de praktijk. Mark besluit: “Klanten laten regelmatig hijsgereedschappen testen die al vaak gebruikt zijn. Tijdens onze test blijkt dan vaak dat deze inderdaad niet meer veilig zijn. Zo hebben we onlangs nog een balk getest die altijd al in gebruik was. Tijdens onze test begaf de balk het volledig. We praten hier over een capaciteit van dertig ton. Dat zijn serieuze gewichten. Waarbij het gelukkig in de testopstelling misgaat en niet op locatie.”
Meer informatie?
Wil je meer informatie over het beproeven van hijsmiddelen? Of direct een trekproef plannen?