Je hebt een valbeveiligingsset nodig voor werken op hoogte. Dan kom je voor de volgende keuze te staan: voor welke verbindingsmiddelen (connecting devices) ga je? Zakaria Abbou (productspecialist valbeveiliging bij Mennens) en Martin Verkamman (expert valbeveiliging bij 3M) vertellen je er van alles over in de videopodcast.
Verbindingsmiddelen kun je indelen in twee categorieën: valstoplijnen en valstopblokken. De valstoplijnen zijn maximaal twee meter lang. Deze kun je in verschillende varianten aanschaffen: verstelbaar of niet, en met of zonder schokdemper. Valstopblokken gaan tot 53 meter in lengte. Deze kom je vooral tegen bij projecten in olie en gas, en in de windmolenindustrie.
Waar ben je scherp op?
Wanneer kies je welk verbindingsmiddel? Zakaria Abbou licht toe: “Wees scherp op: welke werkzaamheden ga ik uitvoeren? Dus: waar heb ik het middel voor nodig? En wat is de afstand tot het valgevaar en de valhoogte?” Martin Verkamman vult aan: “Kijk ook zeker naar: kan ik het verbindingsmiddel gebruiken bij mijn gewicht? De standaard is tot honderd kilo. Is het geschikt voor gewicht daarboven, dan moet dat er specifiek opstaan. En nog een laatste tip: werk je in de buurt van een scherpe (dak)rand? Let erop dat het middel dan hierop getest is en dus niet breekt als je onverhoopt op die rand terechtkomt. Laat je goed voorlichten door een specialist.”
Meer informatie?
Wil je meer weten over verbindingsmiddelen bij werken op hoogte? Bekijk dan de podcast of neem contact op met Mennens.