Werk jij met hydraulisch aangedreven (hogedruk) gereedschap? De kracht hiervan schuilt in het feit dat je met vloeistof onder hoge druk een grote last kunt verplaatsen. In die kracht schuilt echter ook een risico, áls je werkt met beschadigde gereedschappen. Zo bestaat er het risico op een olie-injectie. In dit artikel lees je er alles over.
Je staat er misschien niet bij stil, maar de olie van hydraulische gereedschappen staat onder een zeer hoge druk, namelijk 700 bar. Ter vergelijking: water uit je kraan stroomt met een druk van 4 bar naar buiten. De druk van een hogedrukspuit is 100 bar. In de video hieronder krijg je een goed beeld van wat dit betekent in de praktijk:
Laat je adviseren
Wil je meer informatie over veilig werken met hydrauliek? Benieuwd wat de risico’s zijn in jouw organisatie en hoe je de risico’s zoveel mogelijk beperkt? Neem dan contact op met een Mennens-vestiging bij jou in de buurt.
Kracht én risico: olie kan ontsnappen
Die enorme druk van 700 bar vormt een risico. Stel, je werkt met een beschadigde hydraulische cilinder of slang. In het geval van de cilinder zie je dit niet altijd aan de buitenkant. En ook schade aan een slang kan subtiel zijn. Toch is het risico groot. De kans bestaat dan namelijk dat de olie ontsnapt met een snelheid van maar liefst 400 m/sec.
Direct naar de spoedeisende hulp
Door de druk en snelheid kan de olie je lichaam – bijvoorbeeld je arm of been – penetreren. Je lichaam is niet in staat om de olie zelf op te lossen en de olie kan zelfs terechtkomen in je bloedbaan. Bij een olie-injectie is het dan ook van levensbelang om direct naar de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde, gespecialiseerde academische ziekenhuis te gaan. Er zijn slechts 8 gespecialiseerde academische ziekenhuizen in Nederland waar je terechtkunt met een olie-injectie.
Gevolgen
De gevolgen van een olie-injectie kunnen groot zijn. Zo bestaat er kans op overlijden (als er niet tijdig passende hulp wordt geboden). De praktijk wijst verder uit dat een deel van de slachtoffers het dagelijkse werk niet meer volledig of helemaal niet meer kan uitvoeren.
Risico’s beperken begint bij bewustwording
Natuurlijk wil je dit schrikbeeld vóór zijn. En de oplossingen om het risico te beperken, zijn eenvoudig.
1. Creëer bewustwording
Allereerst is het als werkgever zaak om bewustwording te creëren bij je medewerkers én de gereedschapsbeheerder. Informeer hen over juist en veilig gebruik van hydraulische gereedschappen, hoe zij deze correct opbergen én maak hen bewust van de risico’s die zij lopen tijdens het werken met hydraulisch aangedreven gereedschappen. Overweeg ook een toolbox over hydrauliek.
2. Voer periodieke controles/keuringen inspecties uit
Volgens de Arbowet is het verplicht om je arbeidsmiddelen (dus ook hydraulisch gereedschap) jaarlijks op hun goede staat controleren. Daarnaast schrijft de EKH-richtlijn jaarlijks keuren voor. Afhankelijk van het gebruik kan dit ook vaker zijn. Met een periodieke keuring zorg je ervoor dat je gebreken sneller opspoort en tijdig weet of een bepaald gereedschap aan vervanging toe is. Hiermee stel je niet alleen het welzijn van je medewerkers voorop, maar voorkom je ook onnodige stilstand en daarmee onnodige operationele kosten voor je bedrijf.
3. Dynamisch testen
Voor de jaarlijkse controle / keuring is het advies om je hydraulische gereedschap dynamisch te laten testen. Dit schrijft de EKH-richtlijn ook voor.
Dit gaat verder dan statisch testen (wat wettelijk verplicht is). Tijdens een dynamische test, simuleer je de maximale capaciteit van het gereedschap binnen een gecontroleerde omgeving. Hierbij wordt het hydraulische gereedschap over de volledige lengte of oppervlakte getest op (verborgen) gebreken – in tegenstelling tot statisch testen. Lees meer over het belang van dynamisch testen.
Kortom, zorg voor zo veilig mogelijke omstandigheden bij het gebruik van hydraulisch gereedschap. En voorkom zo een olie-injectie óf ander letsel. Hier ligt een taak voor werkgevers én werknemers (de gebruikers).
Download onze whitepaper
Waar kun je op letten? Wat zijn de risico’s? Hoe voorkom je ongelukken? En daarmee stilstand van je dagelijks proces? In dit whitepaper lees je praktische tips en adviezen voor veilig werken met hydrauliek. Van opslag en vervoer tot keuring en inspectie. Doe waardevolle inzichten op en ontdek de belangrijkste aandachtspunten.
Kennisdossier hydrauliek
Met hydraulisch (hogedruk) gereedschap in handen, beschik je over een enorme kracht. Waar kun je op letten? Wat zijn de risico’s? Hoe voorkom je ongelukken? En daarmee stilstand van je dagelijks proces? Holmatro en Mennens praten je bij.