Een kijkje in de keuken: valstopblokken keuren

Van bouwput tot scheepswerf: wat kan je valblok verdragen?

Een valblok dat in een nette werkplaats hangt en goed onderhouden wordt door zijn gebruiker  gaat meestal járen mee (hoe je dat doet, lees je hier) . En naast zorgvuldig te werk gaan met dit middel, maken de omstandigheden waarin je ‘m gebruikt, heel veel uit. In de haven of offshore vinden betonstof, zout water, regen en modder altijd een weg naar binnen. Binnenkomende blokken hebben dan ook vaak roestige veren, vastzittende remmen en bedrading die weigert terug te trekken. Sommige valblokken zien er zo gehavend uit dat één blik al genoeg is: dit valstopblok heeft een behoorlijke opknapbeurt nodig. 

Hoe wordt een valblok gekeurd?

Bij de keuring van valstopblokken draait alles om veiligheid - en dat betekent dat elk onderdeel zorgvuldig wordt nagekeken. Wat je hieronder ziet, is een klein stukje van het grondige inspectie- en reparatieproces. Elk valblok doorloopt een strik stappenplan om ervoor te zorgen dat het volledig voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Niets wordt over het hoofd gezien!

asset_image

1: De valstopblokken komen bij Mennens Rotterdam binnen. Van compacte persoonlijke valblokken tot robuuste reddingslier-systemen. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn toe aan hun -minimaal- jaarlijkse keuring.

asset_image

2: Kabels, veren en remsystemen worden gecheckt op roest, slijtage en schade. Een volledig verroest binnenwerk? Deze worden afgekeurd. Soms ziet het blok er van buiten piekfijn uit, maar gutst het modder uit het binnenwerk bij het naar buiten trekken van de kabel: dan weet je dat er inwendig iets niet in orde is.

asset_image

3: Vanzelfsprekend wordt ook gecheckt of het remmechanisme nog goed werkt door middel van een gewicht. Dit remmechanisme moet zowel je val breken als voorkomen dat de val leidt tot een abrupte klap, wat kan leiden tot inwendig letsel. Mensen worden over het algemeen steeds zwaarder. Waar harnassen en valblokken vroeger voor 90 kilo gecertificeerd waren, is dat nu al opgeschoven naar 136 kilo . Dat betekent dat ook de remsystemen worden aangepast op die maatstaven. Want een val breken bij iemand van 100 kilo vergt simpelweg veel meer kracht dan bij iemand van 70 kilo.

asset_image

4: De behuizing wordt losgeschroefd en het binnenwerk blootgelegd. Hier zie je het verschil tussen een goed onderhouden en minder goed onderhouden valstopblok. 

asset_image

5: Check de details op het verroeste valstopblok: de veertjes zijn doorgeroest, waardoor het je val niet goed kan breken. 

asset_image

6: Opgebouwd vuil wordt verwijderd en bewegende delen worden gesmeerd. Als de valstopblokken goed onderhouden zijn, duurt het hele proces soms maar een half uur en kan het blok na een grondige keuring en smeerbeurt weer in elkaar gezet worden. Als er onderdelen vervangen moeten worden, neemt dit meer tijd in beslag. 

asset_image

7: Een perfect functionerend valstopblok valt of staat met de juiste onderdelen - en daar zijn er veel van nodig! Mennens heeft de meeste onderdelen op voorraad. In deze voorraadkast ligt het enkele valstopblok dat toch nog even moet wachten op een moeilijker verkrijgbaar onderdeel. 

asset_image

8: Hier wordt gecontroleerd of […] 

asset_image

9: Het hele proces gebeurt volgens een strakke procedure. Alle keurmeesters in de werkplaats zijn grondig opgeleid en gecertificeerd om de keuring te mogen uitvoeren. Elk valstopblok is net anders en vergt daarom een andere keuring en een ander certificaat voor de keurder zelf. Mennens heeft het allemaal in huis. 

asset_image

10: Het valstopblok wordt weer keurig en zorgvuldig in elkaar gezet. 

11: Tot slot wordt het volledige systeem nogmaals getest. Pas als alles perfect werkt, krijgt het blok een keuringssticker en is het klaar voor gebruik.

Zonder keuring geen veiligheid

Een valblok is een ingenieus stukje techniek dat je leven kan redden - mits het goed onderhouden en regelmatig gekeurd wordt. Veiligheid op hoogte begint hier, tussen de pallets vol valblokken, waar elke bout, veer en rem met zorg wordt nagekeken. Want één ding is zeker: als deze experts hun werk niet zouden doen, zou werken op hoogte een stuk gevaarlijker zijn.