Wat heb je nodig bij het betreden van een besloten ruimten
Veel werkplekken bevatten gebieden die worden beschouwd als besloten ruimten. Een besloten ruimte is een moeilijk te betreden werkplek. Hoewel deze ruimten in principe niet bedoeld zijn als ‘werkplek’, moeten ze toch met regelmaat betreden worden voor bijvoorbeeld inspecties, reparaties, of schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.
Besloten ruimten kunnen zowel onder- als bovengronds zijn en hebben gelimiteerde in- en uitgangsmogelijkheden. Dit betekent dat de gebruikers van de besloten ruimte niet op elk moment weg kunnen uit de ruimte en te maken hebben met verschillende risico’s.
In dit artikel geven we een praktijkvoorbeeld.
Wat heb je nodig?
Iedereen kan hier van alles over roepen; dat gebeurt ook en zelden komt het juiste boven drijven. Vandaar dat we hier kort de hoofdzaken helder maken. Let op de tekeningetjes. Simpeler kan het niet. We gaan er voor het gemak even van uit dat de verankering en het harnas in orde zijn.
Hoe ga je naar binnen?
Het antwoord hierop bepaalt de rest.
Korte uitleg van deze voorbeelden:
• We nemen hier een driepoot, maar dat kan natuurlijk elk ankerpunt zijn – mits goedgekeurd.
• Het grijze dingetje is een valblok met redtakel.
• Het groene dingetje is een takellier. Goedgekeurd voor personen.
Linker plaatje: Je daalt af langs een trap
Dat kan elke soort trap of ladder zijn: vaste treden, touwladder, een losse ladder die men door een mangat heen steekt – noem maar op. Dan heb je een valblok met redtakel nodig. Een valblok zonder die takelfunctie is niet genoeg, want als iemand niet meer zelf naar boven kan, om wat voor reden dan ook, dan moet men hem op kunnen takelen.
We komen nog steeds met regelmaat bedrijven tegen die omwille van zuinigheid, of vanwege het goedkoopste advies alleen een valblok nemen. Doe dat dus niet, want als het mis gaat, kun je niet ageren.
Rechter plaatje: Je daalt af, hangend aan de kabel of het touw van een takel
Dan is er voor de back-up een valbeveiliging nodig. En die moet ook een voorziening hebben voor reddend takelen. Logisch, want als je niet op kunt takelen, zul je er uren over doen om iemand weer boven te krijgen – levensgevaarlijk dus. Dat moet dan ook vanaf minuut 1 volledig in orde zijn. En valblokken met een redtakel zijn er volop, dus daar hoeft het niet aan te liggen.
Laat je goed adviseren
Het klinkt allemaal heel eenvoudig, en dat is het in feite ook. Maar kijk een naar je eigen uitrusting, met dit verhaal in het achterhoofd. Klopt dan alles wel?
Werken in een besloten ruimte en weten wat te doen in het geval van een noodsituatie, is gewoonweg te trainen. Training in het gebruik van deze materialen (lier en/ of valstopblok) is verplicht vanuit de gebruiksaanwijzing. In situaties waarbij toegang moet worden verkregen tot of reddingswerk moet worden verricht in besloten ruimten, moet veiligheidsapparatuur snel en zonder haperen werken. Besloten ruimten variëren in grootte, vorm en locatie. Er bestaat geen standaardoplossing of gebruikelijke toepassing. Bij het gebruik van een lier en/ of valstopblok is een reddingsplan verplicht (dit staat in de gebruiksaanwijzing en de norm EN 1496).
Wel bestaat goed advies, kwalitatieve hoogwaardige producten en training om medewerkers goed voorbereid, zelfverzekerd en veilig in besloten ruimten te laten werken. Ongelukken zijn niet altijd te voorkomen, maar men is er wel beter op ingericht om reddend en handelend op te treden. Dit is zelf verplicht. Werken in besloten ruimten vereist meestal specifieke valbeveiligingsmiddelen, dat een werkgever de plicht heeft te zorgen voor een gedegen training voor haar medewerkers zodat zij de werkzaamheden kunnen uitvoeren en met deze middelen kunnen werken.
Meer weten over navigeren in werkplekken met besloten ruimten?
Alleen het beste advies is goed genoeg en dat bieden we bij Mennens. Dus als je het voor jezelf niet zeker weet, of hoe dan ook ergens aan twijfelt: neem contact met ons op, en we komen je helpen.