Gebruik van Milan evacuatie- of reddingsapparaat: risico zonder geldig certificaat

Veiligheid staat voorop bij werken op hoogte: het brengt nou eenmaal risico’s met zich mee. Je moet de werkzaamheden daarom nooit alleen doen. “Als een collega valt, moet de ander direct kunnen handelen en een werkgever is verplicht om een noodplan te hebben” vertelt Nicky. De hulpdiensten bellen mag nooit het enige noodplan zijn.  Daarbij zijn hulpdiensten zoals de brandweer vrijwel altijd te laat in dergelijke situaties en vaak kunnen ze niet eens bij een slachtoffer komen. Een standaard ladderwagen reikt bijvoorbeeld maar tot zo’n 30 meter. Als je op 100 meter in een windturbine zit, heb je sowieso een ander plan nodig.”

Redden en evacueren

Hier komt de Milan om de hoek kijken, een centrifugaal evacuatie- en reddingsapparaat ontwikkeld door Skylotec. Dit compacte apparaat heb je (als het goed is) bij je in situaties waarbij  je een collega moet redden óf jij of een collega moet kunnen ontsnappen.

“Er zijn bij de standaard Milan twee hoofdfuncties,” legt Nicky uit. “Je kunt er iemand mee redden of jezelf evacueren.” Evacuatie is vaak nodig als een normale route niet meer begaanbaar is, bijvoorbeeld door brand of rookontwikkeling. Dit speelt vooral in windturbines of bij kranen. “Als de kabellift het begeeft of onbruikbaar is, moet je een andere manier hebben om veilig beneden te komen.”

“Als we de machinist vragen of hij weet hoe het werkt, is het antwoord meestal nee”

Theorie en praktijk

Gelukkig denken de meeste vaklieden die op hoogte werken eraan om een centrifugaal evacuatie- en reddingsapparaat  als de Milan bij zich te dragen. Maar hierna gaat het vaak mis in de procedure, volgens Nicky. Een goed voorbeeld hiervan trof hij al vaak aan bij machinisten van havenkranen.

“Die zitten vaak in een kleine cabine op grote hoogte,” vertelt Nicky. “Achter hun stoel ligt een evacuatieset, bedoeld voor noodsituaties zoals brand of rookontwikkeling. In theorie een prima oplossing, maar de praktijk is anders. Als we de machinist vragen of hij ooit het setje heeft geopend of weet hoe het werkt, is het antwoord meestal nee.”

Skylotec-gecertificeerd

“Dit is precies het probleem: veiligheidsmiddelen zijn nutteloos als de gebruiker niet weet hoe ze werken. Training zorgt ervoor dat personeel weet wat ze moeten doen in noodsituaties en het ook kunnen uitvoeren.”

Aan het trainingsaanbod om te werken met de Milan schort het niet in Nederland. Maar, aldus Nicky: “Officieel mogen alleen Skylotec-gecertificeerde  partijen trainingen geven met de Milan. Als je kijkt naar het aantal trainingen in Nederland en beseft dat wij, Safe Site Powered by Mennens, één van de twee bedrijven zijn die deze certificering hebben... tja, de conclusie spreekt voor zich.”

De certificering door de fabrikant is cruciaal, vertelt Nicky. “Stel dat een bedrijf een  Milan heeft ingezet bij een ongeval. Ook als de afloop goed is, volgt er altijd een onderzoek. Als je dan niet kunt aantonen dat je officieel getraind bent door een gecertificeerde opleider, heb je een probleem.”

Training en keuring

Daarnaast zijn deze apparaten extra gevoelig voor slijtage als ze in trainingen gebruikt worden: ze zijn niet gemaakt om frequent in te zetten, zoals bij trainingen wel gebeurt. Frequente

keuring en onderhoud zijn dan extra belangrijk.


“Wij keuren en onderhouden de Milan  volgens de richtlijnen van Skylotec, omdat zij ons getraind hebben. Maar bij veruit de meeste trainingscentra gebeurt dit dus niet. Ik ben benieuwd hoe je dan kunt garanderen dat je training optimaal verloopt, qua materiaalinzet, maar ook qua veiligheid.“

Niet alleen trainingen, maar ook keuringen van de Milan mogen conform  NEN-EN 365: 2004; alleen worden uitgevoerd door de fabrikanten opgeleide specialisten. “Om een Milan te keuren, moet je een officiële Skylotec-serviceopleiding hebben gevolgd,” vertelt Nicky. “Alleen dan krijg je toegang tot de benodigde reserveonderdelen en de benodigde gereedschappen.”  

“Ze sturen het systeem naar een keurder en die plakt er een sticker op, zonder te kijken”

Sticker  

Ook hier heeft Nicky een mooi voorbeeld bij: “Veel bedrijven doen het wel, hun Milan laten keuren. Maar dan sturen ze het systeem naar een keurder en die plakt er een sticker op, zonder verder te kijken. Zo’n apparaat moet opengemaakt worden om een keuring te doen. Doe je dat niet, dan is de keuring niet betrouwbaar en is de veiligheid niet gewaarborgd.”

“De schroefjes in de aluminium behuizing van de Milan moet je na openmaken standaard vervangen door exact dezelfde, goedgekeurde schroeven. Die kun je alleen bestellen als je gecertificeerd bent als serviceprovider. De meeste keuringsdiensten zijn dat simpelweg niet.”

Kortom: laat je personeel opleiden door Skylotec-gecertificeerde trainers. En laat je veiligheidssystemen van Skylotec -zoals de Milan- keuren door Skylotec-gecertificeerde keurders. “Dat is geen overbodige luxe,” besluit Nicky. “Het is simpelweg noodzakelijk om levens te redden.”