Veilig werken leer je door trainen op een dak
Bron: ROOFS 2020-11 November, Special veilig en gezond werken, pagina 42-43
Train to comply or train to educate, leid je mensen op om aan de regels te voldoen of om ze wat te leren en ’s avonds weer veilig thuis te krijgen? De Vereniging Veilig en Gezond Werken (VVGW) wil dat bedrijven en non-profitorganisaties hun mensen goed voorbereid op pad sturen. “Dit betekent dat medewerkers naast de juiste PBM ook een gedegen training voor het gebruik van deze middelen hebben gevolgd.”
De VVGW is de brancheorganisatie van fabrikanten en distributeurs van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en beroepskleding. Arno Lammers, algemeen bestuurslid voor de vereniging en in het dagelijks leven regionaal sales manager Benelux voor Tencate: “Belangrijk is dat we niet alleen veiligheidsproducten maken en leveren maar ook kennisgericht advies verzorgen hoe je daarmee omgaat om veilig te kunnen werken. Dat doen we door het verbeteren van productnormen, door keurmerken veilig en gezond werken en met het opleiden van medewerkers van leden. Om dat laatste op een hoog niveau in te vullen, werken we samen met de Copla. We zoeken ook samenwerking op met andere initiatieven.”
Andere perceptie
Productspecialist valbeveiliging Dirk van Blijswijk is manager Expertisecenter van Safe Site - Powered by Mennens in Vlaardingen en voor de VVGW voorzitter van de werkgroep Veilig Werken op hoogte, en heeft in die hoedanigheid veel raakvlakken met de dakenbranche. “Als iemand op een dak aan het werk gaat en er kan geen hekwerk omheen, moet men persoonlijke valbeveiliging dragen. Als dat al gebeurt is het gros van die gebruikers niet getraind in het gebruik van de PBM. Dat komt omdat mensen de risico’s niet zien. Wie met chemische middelen en gassen werkt, beseft meteen dat je daar adembescherming plus training bij nodig hebt. Voor valbeveiliging is de perceptie van veiligheid anders. Daar is nog veel te winnen.
Expertise
“Wij zoeken daarom samenwerkingsverbanden op om veilig werken op hoogte naar een hoger plan te trekken”, vult Lammers aan. “We werken bijvoorbeeld samen met Volandis, het vroegere Arbouw, dat de duurzame inzetbaarheid van de werknemers in de bouw als doel heeft. De kennis en expertise daarvoor zit bij de arbeidhygiënisten en veiligheidsspecialisten van onze leden. Die maken niet alleen PBM maar zijn veel breder actief.”
Veiligheid serieus nemen
De VVGW en haar leden willen zich sowieso onderscheiden van de cowbows in de markt die niet gehinderd door een veiligheidsbesef ver onder de marktprijs werken. Van Blijswijk: “Wij helpen bedrijven die veiligheid wel serieus nemen door dit aspect een positieve rol te laten spelen bij alles; van de aanschaf van één harnas tot aanbestedingen van grote werken en daar de kansen op succes te vergoten. Opdrachtgevers zijn daar steeds gevoeliger voor want niemand zit te wachten op calamiteiten, claims, rechtszaken en reputatieschade. Vaak zijn bedrijven en medewerkers VCA gecertificeerd, maar dit betekent niet automatisch dat men dan veilig op hoogte kan werken. Iets wat VCA ook niet claimt maar wat medewerkers zelf nog wel eens zeggen: ‘Ik heb toch VCA! Dan heb ik geen training voor Veilig werkenop hoogte meer nodig.’ Ook een toolbox aangelijnd werken van de SBD is een prima aanvulling om de theorie af en toe te herhalen. Maar veilig werken leer je door trainen op een dak.” van de belangrijkste middelen in het veiligheidsoffensief van de VVGW is Safety Sign. Lammers: “De Stichting Safety Sign is een onafhankelijke organisatie die veilig en gezond werken zichtbaar maakt voor opdrachtgevers en consumenten. Dat doen we met keurmerken. We zijn met de VVGW ooit begonnen met een keurmerk voor beschermingsmiddelen voor werken met asbest, daarvoor is Safety Sign Geel opgezet. Die is door de asbestbranche geaccepteerd en verplicht gesteld. Groen staat inmiddels voor zekerheid bij de keuze voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Safety Sign Rood wordt het keurmerk voor verantwoord keuren en onderhoud van valbeveiligingsmiddelen. Daar was nog niks voor.”
Concrete invulling
Volgens Van Blijswijk zijn er al veel initiatieven op dit gebied geweest of nog gaande. “Dat zijn private initiatieven waarvan het idee goed is maar de uitvoering niet altijd haalbaar. Als je van een opdrachtgever bijvoorbeeld de aanvraag krijgt om de lichtstraten op een dak veilig te maken, dan komt een jaar later iemand die zegt: er staat geen hek om het hele dak, dus is het niet veilig. Wil je dat dit sector breed gedragen wordt dan moet je samenwerken. Wij staan open om daar in de dakenbranche over te praten om het samen op te lossen. Wij geloven dat je met de Safety Sign keurmerken een concrete invulling hebt om de veiligheid voor werken op hoogte naar een hoger plan te tillen. Heb je de Safely Signs Rood en Groen, dan betekent dat je voldoet aan een aantal voorwaarden, waaronder certificering van je materiaal, en weet je veilig en juist te werken met PBM. Zo krijg je je medewerkers ’s avonds weer veilig thuis.”
Continuïteit
“En voor de dakdekker is zo’n certificaat een manier om je te onderscheiden op het gebied van veiligheid”, besluit Lammers. “Niemand wil zijn opdrachtgever opzadelen met de gevolgen van een ongeval. Bij aanbesteding van grote of openbare werken, werken voor corporaties is dat zeker een pré. Bovendien: onderzoek in de chemiesector heeft aangetoond dat bedrijven die veilig werken langer bestaan. Dan heb je het over continuïteit, een van je fundamentele bedrijfsdoelstellingen.