Steeds meer én striktere normen

Oudgediende Aad en QHSE-manager Michel over kwaliteit, veiligheid en gezondheid

Mennens doet er alles aan om kwaliteit, veiligheid en gezondheid te waarborgen. Voor zowel de eigen medewerkers als die van klanten. Een gesprek met gepensioneerd QHSE-manager Aad Breedveld en zijn opvolger Michel van Ham. Over de ontwikkelingen en het belang van kwaliteitswaarborging in de organisatie.

QHSE: Quality, Health, Safety and Environment

Aads tijd bij Mennens gaat ver terug. In 1973 startte hij bij Mennens in Schiedam (nu: Rotterdam) op het bedrijfsbureau in een administratieve rol. Aad: “Ik merkte al snel dat ik veel liever bezig was met de techniek. Ik volgde een technische opleiding en bij Mennens leerde ik de kneepjes van het vak. In 1978 werd ik assistent-bedrijfsleider, in 1984 bedrijfsleider en in 1989 werd ik aangesteld als algemeen bedrijfsleider.”

Aandacht op productniveau

In die tijd was er met name op productniveau aandacht voor kwaliteit en veiligheid, vertelt Aad. “We hadden de Arbowet en we stonden als testbedrijf onder toezicht van de Haven Arbeidsinspectie. Laatstgenoemde gaf ook publicatiebladen (P-bladen) uit. Daarin stond hoe je om moest gaan met hijs- en hefmiddelen. Er was dus wel degelijk borging, er waren alleen nog geen systemen en normen voor.”

“Rond 1990 verlangen steeds meer klanten een kwaliteitssysteem"


Vraag uit de branche

Rond 1990 trekt Verto Verenigde Staalkabelfabrieken BV, het toenmalige moederbedrijf van Mennens, aan de bel. Verto én belangrijke klanten, waaronder het ministerie van Defensie en diverse petrochemische bedrijven in de Rotterdamse Botlek, dringen steeds vaker aan op een kwaliteitssysteem. Aad: “Ook werd rond die tijd de ISO-normering (voor kwaliteitssystemen) geïntroduceerd. Daar zijn we serieus mee aan de slag gegaan.”


Procedures

Aad: “Ineens moesten we élke stap binnen het bedrijf vast- leggen in procedures. Een enorme klus, want alles ging nog op papier. Op elke afdeling stonden de kwaliteitsmappen vol met procedures voor o.a. inkoop, verkoop, productie, assemblage, magazijnbeheer en logistiek. Alleen inkoop telde al zeven procedures.” Er komt ook een handboek met daarin uiteengezet hoe Mennens de kwaliteit organiseert en waarborgt. Aad: “We schreven daarnaast nog twee mappen vol met instructies. Hoe meet je een ketting af? Hoe maak je een kabel? Werkelijk álles moest worden vastgelegd.” Met succes. In 1993 wordt Mennens beloond met het toenmalige ISO 9002-certificaat, tegenwoordig de ISO 9001.

VCA-certificering

Veel tijd om bij te komen heeG Aad niet. Want in 1994 gaat Mennens aan de slag met de ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA*)’. Aad: “We schreven ons eerste VCA-handboek en ontvingen nog hetzelfde jaar een VCA*-certificaat. Ook dit werd steeds vaker door onze klanten verwacht.”

News image

Meer en strengere normeringen

In de daaropvolgende jaren zet Mennens zich in voor voort- durende groei en verbetering. Zo wordt er gewerkt aan een groepscertificering voor alle Mennens-locaties. Michel van Ham, de huidige QHSE-manager van Mennens, vertelt: “Wat begon als VCA* werd al snel VCA**. Onze aandacht voor het milieu kreeg concreet vorm met de implementatie van het ISO 14001-managementsysteem in 2014. Onlangs hebben we een nieuwe mijlpaal bereikt door het ISO 45001-certificaat te behalen, gericht op veiligheid en gezondheid.” Michel vervolgt: “De omvangrijke handboeken zijn vervangen door een modern ERP-systeem en een digitaal KAM-manage- mentsysteem (Kwaliteit, Arbo en Milieu). Bovendien zijn we al 30 jaar EKH-gecertificeerd, waardoor we bevoegd zijn om hijs- en hefmiddelen (zowel boven als onder de haak) te keuren.”

Audits begeleiden

Als QHSE-manager begeleidt Michel de jaarlijkse audits voor alle ISO-, VCA- en EKH-certificeringen voor Mennens. “Hiermee tonen we aan dat we de kwaliteit, veiligheid en gezondheid waarborgen. En omdat we onze eigen processen op orde hebben, kunnen we ook bijdragen aan de kwaliteit, veiligheid en gezondheid voor onze klanten.” Lees ook onze blog over de ISO- en VCA-audits.

Safety Culture Ladder

Ondanks de vele verworven certificeringen blijG Mennens streven naar zelfverbetering. Michel besluit: “Uit eigen initiatief namen we deel aan de Safety Culture Ladder1. Hierbij ligt de nadruk op de mentaliteit en het gedrag van onze medewerkers. In 2022 ondergingen we voor het eerst een externe audit, waarbij we voor onze locatie in Dongen kozen voor trede 3. De auditors vertelden ons dat onze servicemonteurs al gedeeltelijk op trede 4 en 52 acteren. Dat vervult ons met trots. Het toont aan hoe serieus we deze aspecten in de hele organisatie aanpakken.”

Mennens’ certificeringen

  • NEN-EN ISO 9001:2015 (kwaliteitsmanagement)
  • NEN-EN ISO 14001:2015 (milieumanagement)
  • ISO 45001:2018 (gezond en veilig werken volgens internationale wet- en regelgeving voor arbeids- omstandigheden)
  • VCA** 2017/6.0 (evaluatie en certificatie van veilig- heids- en arbozorgsystemen)
  • EKH onder de haak (keuren hijs- en hefmiddelen)
  • EKH boven de haak (keuren hijs- en hefmiddelen)
  • GWO - Global Wind Organization
  • Safety Culture Ladder


1 De Safety Culture Ladder is een internationale beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en -handelen in bedrijven te meten (Safety Awareness).
2 De Safety Culture Ladder telt 5 tredes (oplopend). - Trede 4: Proactief – Veiligheid heeG een hoge prioriteit en wordt continu verbeterd. - Trede 5: Vooruitstrevend – Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.