Rondstroppen en hijsbanden: Gebruikers inspectie, Keuring en Onderhoud


Inspectie, Keuring, Veilig gebruik, Opslag en Onderhoud

Maak je gebruik van rondstroppen of hijsbanden? Controleer deze dan voor het eerste gebruik en inspecteer de hijsband voor elk gebruik op gebreken. Let hierbij op de verplichte eisen die de fabrikant van de hijsband hieraan stelt. Je kunt deze vinden in de handleiding van de fabrikant.

Controle voor het eerste gebruik

Voor het eerste gebruik van de band moet ervoor worden gezorgd dat:

a) de hijsband/rondstrop precies overeenkomt met wat op de bestelling is aangegeven;
b) het certificaat van de fabrikant beschikbaar is;
c) de identificatie en de werklast (WLL) die op de band zijn aangegeven corresponderen met de informatie op het certificaat.
d) de gebruikers handleiding goed wordt gelezen en begrepen.

Gebruikers inspectie voor elk gebruik verplicht!

Voor elk gebruik moet de band worden gecontroleerd op schade en defecten. Let hierbij ook op schade die niet zichtbaar kan zijn door vuil. Verzeker je ervan dat de identificatie en specificatie correct zijn. Deze controles gelden ook voor alle eindverbindingen en hijsaccessoires die je samen met de rondstrop of hijsband gebruikt. Ook is het van belang dat de eindverbindingen compatibel zijn met de hijsband of rondstrop. Zit een knoop en de hijsband, ontbreekt één van de vereiste markeringen of is deze onleesbaar geworden, twijfel je of het hijsmiddel geschikt is om te gebruiken? Gebruik de hijsband dan niet, stel het hijsmiddel buiten gebruik en laat deze eerst keuren door een deskundig persoon of bedijf.

Hoe vaak Keuren?

Hijsbanden en rondstroppen moeten verplicht minimaal éénmaal per jaar worden gekeurd door een deskundig persoon of bedrijf. Maar hoe vaak de hijsband moet worden gekeurd wordt bepaalt door de fabrikant (zie gebruikers handleiding) én de RI&E (Risico- Inventarisatie en -Evaluatie) van uw bedrijf of werkgever. De frequentie van de keuringen is afhankelijk van onder meer de toepassing, omgeving en gebruiksfrequentie. Wordt een hijsband of rondstrop bijv. in ploegen diensten 24 uur lang regelmatig gebruikt dan kan je jezelf afvragen of slechts 1 keuring per jaar afdoende is om veilig gebruik te garanderen. Het risico in het gestelde voorbeeld, bovengemiddelde slijtage door zeer veelvuldig gebruik en de eventuele maatregel bijvoorbeeld het verhogen van de frequentie voor keuring naar minimaal 1x per kwartaal, wordt dus omschreven in de RI&E. 

Belangrijk: Deze keuringen moeten worden geregistreerd!
Mennens heeft gekwalificeerde keurmeesters die deze keuringen voor u kunnen uitvoeren zowel bij ons in de werkplaatsen alswel bij u op locatie. Wij zorgen dat uw certificaat wordt bijgewerkt en de keuring wordt geregistreerd. Het is tevens mogelijk de door ons geregistreerde en bijgewerkte certificaat online te bekijken via ons online certificaten portaal CERTIF. Ook kunnen wij u een herinnering sturen als de band weer bijna aan de volgende keuring toe is.

Omstandigheden die van invloed zijn op veilig gebruik

  • Elke zichtbare beschadiging aan de band of hoes duidt op mogelijke schade aan de dragende kern. Gebruik beschadigde hijsbanden en rondstroppen daarom niet meer.
  • Voer nóóit zelf reparaties uit aan hijsbanden en rondstroppen.
  • Sla rondstroppen en hijsbanden droog op, Niet in direct zonlicht of bij ultraviolet licht. 

1. Gebruik op scherpe randen: Elke fabrikant verplicht om bij het gebruik op te scherpe randen, hoekbeschermers of beschermhoezen toe te passen. Gebruik op scherpe randen zonder extra bescherming is verboden!! Bij normaal gebruik is er altijd sprake van enige wrijving. Dit is zichtbaar als (lichte) schuring aan de oppervlaktevezels van het bandweefsel of hoes van de hijsband. Dit is normaal en heeft afhankelijk van de omstandigheden, weinig effect. Verwacht bij sterkere / continue wrijving wel enig krachtverlies van de hijsband. 

Bekijk plekken met aanzienlijke wrijvingschade altijd kritisch, vooral als de schade plaatselijk is. Plaatselijke slijtage wordt - in tegenstelling tot algemene slijtage - vaak veroorzaakt door het gebruik op te scherpe randen als de hijsband onder spanning staat. Dit kan leiden tot insnijdingen in de de rondstrophoes of insnijdingen in de hijsband (kruislings of in de lengterichting).
Ook andere schades zoals door gesneden stiksels en insnijdingen in de lussen zijn indicaties dat de betrouwbaarheid van de hijsband of rondstrop is aangetast. De kern van de band is dan namelijk blootgelegd.
Insnijdingen in de hijsband (kruislings of in de lengterichting), insnijdingen of wrijvingschade van de randen van de hijsband, door gesneden stiksels en schade-insnijdingen in de lussen.

2. Chemische aantasting leidt tot plaatselijke verzwakking en verweking van het materiaal. Dit zie je aan schilfering van de hoes, die kan worden afgeplukt of afgewreven.

3. Warmte schade: Beschadiging door hitte of wrijving. Dit wordt zichtbaar doordat de vezels van de band of hoes een glazig uiterlijk krijgen. In extreme gevallen kan versmelting van de vezels optreden, wat duidt op verzwakking van de kern. Het is daarom ook verboden te hijsen met een knoop in de hijsbanden of rondstroppen en/of aan elkaar geknoopte hijsbanden.

4. Beschadigde of vervormde eindverbindingen. Bij hijsband of rondstrop- samenstellingen moeten de aanwezige eindverbindingen zoals bijv. topschalmen, hijshaken, verbindingsschalmen, beugels, triangels etc., ook geïnspecteerd worden.
Zijn de eindverbindingen beschadigd of vervormd. Neem dan de bandsamenstelling niet in gebruik De losse eindverbindingen vallen over het algemeen onder kettingwerk. De inspectie criteria voor deze eindverbindingen kunt u hier vinden.

Meer informatie

Wil je meer informatie over veilig en correct gebruik van hijsbanden en rondstroppen? Neem contact op met een Mennens-locatie in de buurt