Risico's bij het werken op hoogte

Bij het werken op hoogte is het belangrijk om vooraf alle risico's in te schatten. Om ervoor te zorgen dat de valbeveiliging je redt bij een val, zijn er drie factoren waar je rekening mee moet houden: Valfactor - Vrije valhoogte en Slingerrisico (pendule effect).

Valfactor

De term valfactor wordt gebruikt om het risico te beoordelen bij het werken in een omgeving waar valgevaar bestaat. De valfactor wordt gebruikt om de lengte van de vrije val en daaraan gekoppeld de schokkracht waaraan de gebruiker kan worden blootgesteld in geval van een val. Hoe langer de lengte van de vrije val is hoe groter de schokbelasting is die de gebruiker en het valstopmiddel te verduren krijgen.

De gebruiker moet streven naar een zo hoog mogelijk verankeringspunt. Dit komt overeen met een lage valfactor. Een hoog verankeringspunt vermindert de lengte van een vrijeval en daarmee ook het risico op ernstig letsel.

In situaties waarin de valfactor groter is dan 1 of de bewegingsvrijheid groter is dan 0,6m, moet een valstopmiddel met schokabsorberende functie worden gebruikt.

Vrije valhoogte

Om ervoor te zorgen dat de valbeveiliging het gewenste effect heeft, moet er voldoende vrije ruimte onder de gebruiker zijn, zodat de vallijn of het valstopapparaat de val kan dempen zonder dat de gebruiker de grond of ander lager gelegen obstakel kan raken. De minimaal benodigde vrije valhoogte is afhankelijk van de gekozen uitrusting en de plaats van het verankeringspunt.

De minimaal benodigde vrije valhoogte kan worden verlaagd door een valstopblok / valstopapparaat te gebruiken in plaats van een leeflijn met valdemper.

De valdemper klapt bij een val open en dempt zo de val, maar de totale lengte van de vallijn kan aanzienlijk toenemen. Zie onderstaande afbeelding.

De minimale vrije valhoogte wordt als volgt berekend:
Totale lengte van de valstopcomponenten + lengte gebruiker + 1 meter veiligheidslengte.

Pendule effect – Slingerrisico

Het verankeringspunt van het valbeveiligingssysteem moet verticaal boven de gebruiker worden geplaatst. Echter in een hoek van maximaal 15 graden, om bij een val, het slingerrisico te voorkomen. Als het niet mogelijk is om het valbeveiligingssysteem in de buurt van de werkplek te verankeren, kan een ankerpunt aan elke kant van de gebruiker worden gebruikt om zich aan te lijnen (verankeren), en zo slingeren te voorkomen bij een val. Dit kan worden gerealiseerd door het gebruik van een dubbele vallijn ook wel Twin-lijn of Y-lijn genoemd of door het gebruik van een dubbel valstopblok.

Gebruik bij het werken op hoogte altijd een klimhelm met kinband, om hoofdletsel bij een val te voorkomen!

Meer weten?

Kijk op deze pagina of neem contact met jouw Mennens-locatie.

Blijft op de hoogte van de laatste nieuwsupdates over werken op hoogte

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van uitgebreide expertise en doordacht advies over veilig hijsen, hef- & hijsmiddelen en werken op hoogte.

[hubspot]