Radiotherapiegroep en Mennens
Radiotherapiegroep behandelt patiënten volgens de meest recente inzichten met behulp van ioniserende straling, zowel uitwendig (teletherapie) als inwendig (brachytherapie). Bij uitwendige bestraling wordt gebruik gemaakt van een speciaal bestralingstoestel dat een lineaire versneller wordt genoemd. Deze versnellers bevatten vele complexe componenten die op de juiste en veilige manier onderhouden en behandeld moeten worden. De versnellerkop moet er daarom eens in de zoveel jaar af en ook bij een storing moet de kop er af kunnen. Een versnellerkop weegt ongeveer 600 kg. Daarvoor is een hijsvoorziening aanwezig, waarmee de versnellertechnicus de kop kan demonteren en weer monteren. De hijsvoorziening wordt ook gebruikt bij een totale vervanging van een versneller.
De hijsvoorzieningen van de Radiotherapiegroep zijn door Mennens geïnspecteerd en beproefd.
Dit wordt volgens de richtlijnen van het EKH netjes opgevolgd met jaarlijkse inspecties. Ook heeft Mennens de hijsgereedschappen geleverd om de kop te verwijderen met de takel die aan de hijsbalk is gemonteerd door middel van een loopkat.
Ontstaan
Radiotherapie groep is op 1 januari 2015 ontstaan uit een fusie tussen ARTI (Arnhem/Ede) en RISO (Deventer). Ook hebben wij sinds 2014 een dependance in Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede (Onderdeel van het oncologisch centrum Ede). Alle gegevens zijn digitaal beschikbaar en hierdoor vanaf diverse werkplekken te benaderen. Met de nieuwe beschikbare beeldvormende technieken is de tumor beter te visualiseren en met moderne bestralingsapparatuur kunnen we de tumor beter bestralen en het omliggende weefsel relatief beter sparen. We maken vaak gebruik van combinaties met andere therapieën, bijvoorbeeld chemotherapie. Dit alles leidt tot betere resultaten.
Investeren
Iedere patiënt in Nederland verdient goede, professionele en gepersonaliseerde radiotherapeutische zorg, die bij voorkeur in eigen omgeving van patiënt beschikbaar is. Dit geldt zowel voor de vaak voorkomende als voor de bijzondere zeldzame indicaties. Om voor al deze indicaties geïntegreerde oncologische zorg te kunnen aanbieden, investeert Radiotherapiegroep in goede samenwerkingsrelaties met verwijzende ziekenhuizen en andere radiotherapeutische centra en –afdelingen. Professionele zorg vraagt bovendien om goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers en om ondersteuning door een adequaat en efficiënt werkproces. Radiotherapiegroep biedt ruim 95% van alle radiotherapeutische behandelingen aan. We doen dit als zelfstandige radiotherapeutische instelling vanuit de overtuiging dat zij vanuit die positie het belang van de patiënt het beste kan behartigen.
Apparatuur
Bij Radiotherapiegroep maken we gebruik van state- of the art apparatuur die het mogelijk maakt behandelingen uit te voeren volgens de nieuwste technieken. Onze medewerkers zijn –in samenwerking met collegae- internationaal actief in het ontwikkelen van applicaties voor het uitvoeren van kwaliteitsbewaking, voor zowel Elekta- als de Tomotherapieapparatuur. De ideeën en software- verbeteringen die hieruit voortvloeien worden door gebruikers over de hele wereld toegepast. Wij beschikken over 10 bestralingstoestellen (met elk een eigen naam): 4 in Arnhem, 4 in Deventer en 2 in Ede.