Op de hoogte van hoogte en diepte
Bron: Europoort Kringen, Rope Access nummer 5-2020. Tekst: Kim de Booij.
Technici zijn specialisten in hun vak. Ze kennen een fabriek of installatie van voor tot achter en voeren onderhoud en reparaties moeiteloos uit. Maar kunnen ze dit ook op de lastiger bereikbare plekken, op hoogte of in besloten ruimten?
“In veel bedrijven komt werken op hoogte en in diepte maar sporadisch voor”, begint Bart Schoor, coördinator rope access bij Safe Site - Powered by Mennens. “Medewerkers zijn dan niet of onvoldoende op de hoogte van de specifieke gevaren en werkwijzen. En als ze daar wel een keer in getraind zijn, raken ze zonder ervaring niet gewend aan het toepassen ervan. Vooral in stresssituaties, zoals calamiteiten, is het dan lastig om goed te handelen. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om ons in te schakelen.”
Rope access
Safe Site - Powered by Mennens biedt verschillende mogelijkheden om deze situaties veiliger te laten verlopen. Schoor: “Met rope access (touwtechniek) kunnen we het werk op hoogte en in diepte voor de klant uitvoeren. Vaak gaat het om eenvoudige werkzaamheden, zoals glasbewassing of vervangen van bouten en moeren. Maar bij specialistische zaken kunnen we een camera en headset meenemen, waardoor medewerkers op afstand aanwijzingen kunnen geven. Voeren ze het werk liever zelf uit, dan kunnen we medewerkers naar de plek van bestemming begeleiden of staan we stand-by als rescue team.”
Advies
“Maar ook de stap ervoor nemen we graag voor onze rekening”, vult zijn collega Dirk van Blijswijk, productspecialist valbeveiliging en manager Expertisecenter, aan. “Namelijk het advies over welke risico’s er in een situatie kunnen optreden en welke maatregelen er noodzakelijk zijn. Hier stellen we een veiligheidsplan voor op. Daarin houden we rekening met alle wettelijke veiligheidseisen.”
Rope access hoeft niet eens onderdeel van het veiligheidsplan te zijn. Schoor: “We maken een complete risico-inventarisatie van de situatie. In sommige gevallen blijkt dan dat bijvoorbeeld een hoogwerker een betere optie is dan rope access. Andersom kan het ook. Zo zien we nog best vaak dat bedrijven gewend zijn steigers te plaatsen wanneer ze op hoogte moeten werken. In veel gevallen kan het werk met rope access echter veiliger, een stuk sneller, en uiteindelijk ook goedkoper uitgevoerd worden.”
Veilig
Om rope access werkelijk veilig te laten zijn, moet je weten wat je doet. De wetgeving zegt hierover dat de betrokken werknemers een adequate en specifieke trainingen voor werken op hoogte voor de beoogde werkzaamheden moeten hebben, in het bijzonder betreffende de reddingsprocedures. Maar niet duidelijk is wat adequaat en specifiek is.
Van Blijswijk: “Wij voeren rope access uit conform de Nederlandse wetgeving. Veel klanten denken dat rope access altijd gelinkt is aan IRATA, maar dit is onjuist. IRATA is een commerciële club die een zeer bruikbare trainingstandaard heeft ontwikkeld (net als Fisat en SPRAT). Al onze rope access- en trainingmedewerkers zijn IRATA opgeleid, maar als bedrijf zijn we niet IRATA-gecertificeerd omdat dit geen meerwaarde heeft ten opzichte van de Nederlandse wetgeving. Het maakt het hooguit duurder. Los van IRATA is er ook nog de ISO 22846-2 die aangeeft wat rope access is en hoe hiermee om te gaan. Deze is echter bij veel mensen en bedrijven onbekend.”
Info-ochtenden in nieuw Expertisecenter
Safe Site - Powered by Mennens vindt het belangrijk dat iedereen, los van een training, de basis van veilig werken op hoogte of diepte kent. Van Blijswijk: “We horen wel eens: ‘Ik heb mijn VCA, dus ik weet het wel’, maar VCA zegt onvoldoende over werken op hoogte. Om mensen beter bewust te maken van de gevaren en ze de basiskennis bij te brengen, organiseren we iedere vierde vrijdag van de maand een gratis info-ochtend in ons nieuwe Expertisecenter in Vlaardingen. We vertellen dan ook over handige tools en innovaties. Touwbrommers en elektrische lieren bijvoorbeeld, die je ondersteunen bij het klimmen en dalen. Iedereen kan zich voor de info-ochtenden inschrijven via Mennens.nl/valbeveiliging.”
Mennens
We kennen Mennens als specialist in staalkabel, hijs- en hefmiddelen en valbeveiliging. En sinds de samensmelting van Safe Site bij Mennens begin dit jaar, is er sprake van de best of both worlds voor alles wat met veilig werken op hoogte en in diepte te maken heeft. Onder de nieuwe brandnaam ‘Safe Site - Powered by Mennens’ wordt onder andere advies, rope access, training en producten en diensten op het gebied van valbeveiliging geleverd. In het nieuwe state of the art Expertisecenter van 900 vierkante meter komt alles op het gebied van valbeveiliging samen.
“We organiseren iedere vierde vrijdag van de maand een gratis info-ochtend in ons nieuwe Expertisecenter in Vlaardingen”