Inspectie- en keuringstermijnen van hef- en hijsmiddelen
Tijdens een inspectie worden hijsgereedschappen puur visueel nagekeken op beschadigingen en zwakke plekken. Ieder hijsgereedschap moet minimaal één keer per jaar geïnspecteerd worden door een deskundig persoon.
Tijdens een keuring hijsmiddelen worden hijsgereedschappen waar nodig beproefd om te zien of ze nog naar behoren werken. Tijdens een keuring kan ook de levensduur van hef- en hijsmiddelen worden verlengd, door preventief onderhoud te verrichten, het middel schoon te maken en onderdelen te smeren. Veel hijsgereedschappen moeten minimaal om de vier jaar gekeurd worden.
De uitzondering op deze regel zijn bijvoorbeeld hijsklemmen, takels en hijsmagneten. Deze middelen moeten minimaal één keer per jaar gekeurd worden. Tijdens de keuring worden de middelen ook gelijk geïnspecteerd.
Proeflast bij keuring
Bij de keuring moet het hijsgereedschap in veel gevallen ook (gedeeltelijk) gedemonteerd worden. Dan wordt het hijsgereedschap op de testbank beproefd met een overbelasting, namelijk een vooraf vastgestelde proeflast. Deze proeflast is afhankelijk van het type hijsgereedschap en bijbehorende voorschriften (zoals de maximale werklast). De proeflast van kettingwerk is bijvoorbeeld 200%. Stel dat de maximale werklast van een ketting 1.000 kg is. Dan krijgt de ketting tijdens de keuring een proeflast van 2.000 kg.
Geen keuring, maar opnieuw leveren
Een andere uitzondering geldt bijvoorbeeld voor sommige staalkabels en hijsbanden. Deze hijsgereedschappen moeten wel jaarlijks visueel geïnspecteerd, maar niet beproefd worden. Dit komt omdat een keuring de middelen kan beschadigen. Als ze zijn afgekeurd tijdens de inspectie, is het tijd om nieuwe aan te schaffen. De nieuwe middelen krijgen dan een eenmalige certificering.
EKH-normen
In onderstaande tabel staan de normen per hijsgereedschap, vastgesteld door de EKH (Erkende Keurbedrijven voor Hijs- en Hefmiddelen).
Normen niet altijd genoeg
Er zijn situaties waarbij een hijsgereedschap zo vaak gebruikt wordt, dat de normen voor inspectie- en keuringstermijnen niet voldoende zijn. Is dit het geval? De kortere termijnen staan in de voorschriften van de gebruikshandleiding, zoals geleverd door de fabrikant van het hijsgereedschap. Het is aan de werkgever om deze kortere termijnen te adviseren aan het keurbedrijf én om dit vast te leggen in de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie).
Het tegenovergestelde komt ook voor: dat een hijsgereedschap zo weinig gebruikt wordt, dat de werkgever naast de jaarlijkse inspectie langere keuringstermijnen kan hanteren. Ook hier is het aan de werkgever om de langere termijnen door te geven aan het keurbedrijf en op te nemen in de RI&E.
Jouw expert in hijsgereedschap
Het is belangrijk om je hijsgereedschap te laten inspecteren en keuren per afgesproken termijn. Het keuren en inspecteren wordt gedaan door experts die speciaal zijn opgeleid door de fabrikanten van de hijsgereedschappen. Dit zijn de EKH: Erkende Keurbedrijven voor Hijs- en Hefmiddelen. Eén van deze erkende keurbedrijven is Mennens.
Mennens is bevoegd om elk hijsgereedschap te inspecteren én te keuren. Dit kan zowel bij jou op locatie als bij de verschillende Mennens vestigingen. Daarnaast geven we voorlichtingen aan werknemers, zodat zij vertrouwd raken met de gebruikerscontrole.
Neem contact met ons opnemen via voor meer informatie