Hoe werkt een hydraulische pomp?

Koffiekopformaat of groot formaat?

Wanneer gebruik je een handmatige hydraulische pomp en wanneer komt een elektrische pomp beter van pas? Je gebruikt met name een handpomp wanneer je cilinders nodig hebt die niet erg groot zijn. Er zijn namelijk hydraulische cilinders die net zo groot zijn als een koffiekopje. Dan kost het weinig kracht om deze cilinders omhoog te krijgen, terwijl je er wel zware lasten mee kunt tillen. Deze cilinders komen ook van pas in krappe ruimtes.

Daarentegen hebben grote cilinders al snel een diameter van 85 centimeter. In zo’n cilinder past 7 liter olie. Als je hierbij een handpomp gebruikt, kost het je veel energie om de cilinders omhoog te krijgen. Dan is een elektrische pomp veel makkelijker, mits er een stopcontact in de buurt is en de ruimte groot genoeg is voor de cilinders.

 

Veiligheid = stabiliteit

Een werklast wordt alleen omhoog gebracht door heffen, als hijsen geen optie is. Maar 1 op de 20 verticale bewegingen wordt verricht door heffen. En hier zijn goede redenen voor: heffen duurt langer, is complexer en gevaarlijker.

Op het moment dat je een last heft met hydrauliek, ben je afhankelijk van de stabiliteit van de cilinders. Is de ondergrond zacht of onregelmatig? Dan staan de cilinders niet horizontaal. Dan komt de extreem zware last scheef te staan, met het risico dat de last van de cilinders afvalt. Met alle gevolgen van dien.

Zelfs als de ondergrond vlak en stevig is, kan de last alsnog scheef komen te staan. Is één kant van de last bijvoorbeeld lichter dan de andere kant? Dan gaan de cilinders aan de lichte kant sneller omhoog dan de cilinders aan de zware kant. Olie zoekt namelijk de weg van de minste weerstand. Een oplossing is om meer olie toe te voegen aan de cilinders die de zware kant van de last tillen. Je verdeelt dan de oliestromen dusdanig dat de last over alle cilinders gelijkmatig omhoog gaat.
 

Jouw hydrauliekexpert

Heffen met hydrauliek is een veilige manier om te heffen, mits een ervaren persoon de pomp bedient én het gereedschap jaarlijks wordt geïnspecteerd en gekeurd. Mennens neemt jou dit graag uit handen. 

Binnen Mennens bieden we vier testframes voor beproeving: één in Dongen, één in Rotterdam, één in Amsterdam en één in Groningen. Ook kunnen we de beproeving bij jou op locatie doen. Daarnaast bieden we toolboxtrainingen als voorlichting en opleiding. Bij iedere Mennens-vestiging werken hydrauliekexperts, speciaal opgeleid en gecertificeerd door Holmatro. Deze specialisten assisteren je graag. Neem hiervoor contact op met een Mennens-vestiging in de buurt.