De voordelen van Grade 10 kettingwerk

Dit is waarom het een voordeel kan zijn om voor Grade 10 kettingen en componenten te kiezen

De meeste gebruikers kennen Grade 8 (ook wel Grade 80 genoemd kettingwerk), dat voor vele jaren het meest werd gebruikt in veel industrieën. Grade 8 betekent hierin de minimale treksterkte van het staal van 800 N/mm2. Het Grade 8 staal is een veredelde staalsoort ook wel hoogwaardig staal (Alloy Steel in het Engels) genoemd en moet volgens de norm EN 818-2 een bepaalde samenstelling hebben met bepaalde legeringselementen.

Tegenwoordig is echter Grade 10 (ook wel Grade 100 genoemd) de meest gebruikte Grade voor hijskettingstroppen en samenstellingen - maar waarom is dat zo?

Grade 10 biedt meer flexibiliteit

Grade 10 kettingen en onderdelen zijn ongeveer 25% sterker dan vergelijkbare Grade 8 uitrustingen.
Dit betekend dat je met Grade 10 kettingstroppen zwaardere lasten kunt hijsen met dezelfde diameter ketting als kettingstroppen in Grade 8.

Het lagere gewicht van de kettingsamenstelling betekent minder zwaar tillen

Bij hijswerkzaamheden moet men regelmatig de hijsmiddelen (in dit geval kettingstroppen) tillen, hanteren en verplaatsten wat na verloop van tijd schadelijk kan zijn.

Het eerder genoemde voordeel van de hogere werklast van Grade 10 kettingwerk betekent dat je in veel gevallen kunt kiezen voor een kleinere diameter kettingstrop Grade 10 met een lager eigen gewicht.

Bijvoorbeeld: Je wilt met een kettingleng een last van 4 ton hijsen. Bij gebruik van Grade 8 een kettingleng van ø13mm nodig. Bij gebruik van een Grade 10 kettingleng kan je volstaan met een ø10mm leng.

Het gewicht bij een kettingleng met 1m ketting (uitgaande van passende standaard topschalm en klephaak) :  Gr.8 ø 13mm = ca. 8 kg  Gr. 10 ø 10mm = ca. 5 kg  

Een verschil van ca. 3 kg! Je kan je voorstellen dat dit bij een ketting 4-sprong met een werklengte van 4 m dit helemaal enorm in gewicht zal schelen.

Gelukkig streven veel bedrijven naar en richten ze zich op het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving voor hun werknemers. Daarom hebben de meeste bedrijven de trend al gevolgd en zijn ze overgeschakeld op Grade 10.

Is het duurder om Grade 10 te kiezen?

Het prijsverschil met Grade 80 is in de afgelopen jaren sterk afgenomen omdat veel fabrikanten op standaard productie van Grade 10 ketting en componenten zijn overgegaan.

Over het algemeen is het nog wel iets duurder om Grade 10 kettingstroppen aan te schaffen in plaats van Grade 8 stroppen. Maar zoals echter eerder genoemd kan het bij het gebruik van Grade 10 kettingstroppen in veel gevallen mogelijk zijn om vanwege de hogere werklast te kiezen voor een kleinere diameter kettingstrop en in feite goedkoper is. Daarnaast heb je dus ook nog het eerder genoemde voordeel van een lager eigen gewicht van de strop.

Zijn de reparatie- en onderhoudsvereisten voor Grade 10 anders?

Of je nu kettingen van Grade 8 of Grade 10 gebruikt, de wetten en eisen voor reparatie en onderhoud zijn hetzelfde. Voor beide typen geldt dezelfde Europese norm. Hijskettingen moeten minstens iedere 12 maanden worden geïnspecteerd en minsten iedere 48 maanden worden beproeft en gekeurd.

Is er nog een hogere klasse kettingwerk dan Grade 10?

Ja er is kettingwerk verkrijgbaar in Grade 12. Grade 12 kettingen en onderdelen zijn ongeveer 50% sterker dan vergelijkbare Grade 8 uitrustingen. Een nadeel is echter dat het standaard assortiment niet zo uitgebreid is als het Grade 8 en 10 programma en gaat op dit moment maar tot een maximale diameter van 16mm.

Mennens biedt kettingcomponenten in alle klassen, inclusief Grade 12, maar vandaag de dag bestaat ons standaardassortiment uit Grade 10 kettingwerk.

Veiligheid voor alles!

Volg altijd de opgegeven werklast (WLL) voor de verschillende soorten kettingstroppen. Deze kunt u vinden op het verplichte label van de strop. Lees en begrijp altijd de instructies en handleiding voordat u het product gebruikt. Voor gebruik altijd het hijsmiddel visueel inspecteren op gebreken.
Bij constatering van gebreken, vervorming aan het hijsmiddel en/of het ontbreken van de WLL het hijsmiddel onmiddellijk buiten gebruik stellen.