“De sector verandert, maar veiligheid blijft het basisprincipe”

Operationeel manager Robert en servicemanagers Job en Edwin over service en EKH

Van het industriële havengebied in Rotterdam tot het landelijke Groningen en het heuvelrijke Zuid-Limburg. In het hele land maken bedrijven en organisaties in diverse branches gebruik van de oplossingen van Mennens. Hierbij biedt Mennens een totaal servicepakket. Periodiek komen onze EKH-gecertificeerde keurmeesters langs voor een inspectie en/of keuring. Het doel: veiligheid waarborgen.

Job van Velzen en Edwin Sassen werken beiden al sinds 2000 bij Mennens. Eerst jarenlang als servicemonteur. Sinds 2017 zijn ze verantwoordelijk voor de serviceafdeling. Job in Rotterdam, Edwin in Groningen. Ze zorgen ervoor dat alle producten op tijd worden geïnspecteerd en gekeurd. Robert Jurgens doet dat voor de locatie in Hengelo.

“Zie inspectie en keuring als de APK van je auto”


Inspectie en keuring: het verschil én belang

Bij inspectie en keuring gaat de servicemonteur na of het materiaal nog in orde is. Maar wat is het verschil? Edwin legt uit: “Inspectie is het visueel controleren. Keuren is inspectie plus beproeving. Bij een beproeving wordt het hijsmiddel getest met de voor dat hijsmiddel voorgeschreven proeflast, om te controleren of het geteste materiaal de last houdt die het zou moeten houden. Controleer je dit niet regelmatig? Dan kunnen er ongelukken gebeuren.”

“Bovendien”, vult Robert aan, “voldoe je dan niet aan de wet- en regelgeving. Én kan je hele bedrijfsproces stagneren. Zie het als de APK van je auto. Je wilt zeker zijn dat je het materiaal veilig kunt gebruiken.”

Over keuring en inspectie

Edwin: “We maken onderscheid in ‘boven de haak’: de installaties (kranen, takels, lieren, etc.), en ‘onder de haak’: de losse producten (kettingen, hijsbanden, sluitingen, etc.). Alles onder de haak wordt één keer per jaar geïnspecteerd en volgens voorschriG één keer per jaar of per vier jaar beproefd. Alles boven de haak wordt jaarlijks geïnspecteerd en beproefd. Verder keuren we ladders en trappen, valbeveiliging, kooi- ladders en staalkabels. Daarnaast doen we ook de NEN-3140 keuring van snoer-aangesloten apparaten. Heel divers dus!”

Meer bewustwording over veiligheid

“De bewustwording over veiligheid wordt steeds groter bij bedrijven”, vertelt Job. “Ze willen een veilige werkomgeving creëren voor hun medewerkers.” Robert: “De eisen aan onze monteurs worden daardoor strenger. We willen de juiste man met de juiste competenties, certificaten en opleidingen op de juiste plek hebben. Hierin is de afgelopen jaren wel het een en ander strenger geworden, ten goede. ‘We doen het veilig of we doen het niet’ is een vanzelfsprekendheid. Hoewel wet- en regelgeving soms verandert, blijft veiligheid een basisprincipe.”

Een proactieve houding

“Om diezelfde redenen communiceren wij proactief naar klanten toe”, vertelt Job. “Als een klant een product bij ons afneemt, komt dat automatisch in onze database terecht. Een jaar na dato krijgen we een seintje dat dit middel geïnspecteerd moet worden. Wij attenderen de klant hierop en denken mee. We gaan voor partnerschap.”


“We denken proactief mee met onze klanten”


Op locatie of in de werkplaats

De keuring en inspectie vindt plaats op locatie bij de klant óf in een werkplaats van Mennens. Niet alles kan op locatie gekeurd of gerepareerd worden en een kraan verhuis je niet even naar een werkplaats. “We zijn flexibel door beide diensten aan te bieden”, zegt Edwin. De voordelen van keuring en inspectie in de werkplaats? Robert: “De omstandigheden zijn er optimaal en we hebben alles bij de hand. Ook kunnen we hier materialen met een zwaardere werklast beproeven dan met een mobiele trekbank op locatie. De klant beslist. Maar alles is maatwerk en wij denken mee.”


“We staan voor kwaliteit en veiligheid”


EKH geeft tools

Job: “Klanten vinden het fijn dat we meedenken en adviseren.
Vroeger werd onze service wel eens gezien als de slager die zijn eigen vlees keurt. Onze jarenlange betrouwbare service en de komst van de EKH hebben dat veranderd. Deze branchevereniging voor ‘Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hef- middelen’ geeG sinds 1993 praktisch invulling aan actuele wet- en regelgeving. Ze reiken bijvoorbeeld certificaten uit aan onze door EKH opgeleide monteurs die regelmatig een audit krijgen, elke 2,5 jaar een terugkomdag hebben en elke vijf jaar een examen maken.” Ook Mennens krijgt als EKH-gecertificeerd bedrijf regelmatig een audit. Robert: “Daar zijn we blij mee. We staan namelijk voor kwaliteit en veiligheid en maken dat zo aantoonbaar waar.”