Image

Als het gaat om het controleren van hijsmiddelen dan vallen al snel de termen ‘testen’, ‘inspectie’ en ‘keuring’. Deze termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het geen synoniemen van elkaar. In dit artikel lees je hoe het zit. 

Inspectie

Een inspectie van hijsmiddelen is een visuele controle door een deskundig persoon. Hierbij wordt naar aanleiding van diverse metingen gecontroleerd of het hijsmiddel nog veilig is en aan de normen voldoet. Het is (in veel gevallen) niet nodig om de hijsmiddelen te demonteren. Een visuele inspectie is voor veel hijsmiddelen jaarlijks verplicht. Afhankelijk van het gebruik kan dit ook vaker zijn. De inspectie wordt gerapporteerd en vastgelegd.

Keuring

Een keuring van hijsmiddelen gaat verder dan een visuele inspectie. Dit is een uitgebreid onderzoek, waarbij het hijsmiddel wordt gecontroleerd op een groot aantal punten. De keurmeester beoordeelt zo of het hijsmiddel nog aan de normen voldoet. Tijdens een keuring wordt het hijsmiddel (gedeeltelijk) gedemonteerd en beproefd (getrokken) op de beoogde werklast. Dit is bij inspectie niet het geval. De keuring wordt gerapporteerd en het hijsmiddel krijgt een nieuwe keuringsdatum, die wordt gekenmerkt op het product en op het certificaat.

Testen 

Ook wel: aftesten of beproeven. Testen is onderdeel van een keuring. Hierbij wordt het hijsmiddel met een testgewicht hoger dan de werklast beproefd. Het percentage ten opzichte van de werklast is afhankelijk van het type hijsmiddel. Tijdens deze zogenoemde proofload-test wordt gekeken of de werklast nog altijd betrouwbaar is. Doorstaat het hijsmiddel de test niet? Dan betekent dat reparatie of afkeur.

Tot slot 

Hoe vaak een hijsmiddel gekeurd moet worden, verschilt per hijsmiddel en is afhankelijk van de frequentie van het gebruik. Een voorbeeld: hijsmiddelen onder de haak (dus alle middelen die aan de haak worden gehangen, zoals kettingwerk) moeten minimaal één keer in de vier jaar afgetest (en dus gekeurd) worden. Wel moeten deze middelen minimaal één keer per jaar worden geïnspecteerd.

Daarentegen moet je alles boven de haak elk jaar laten aftesten (en dus keuren). Denk hierbij aan bovenloopkranen. Dan wordt via een vaste rapportage (EKH) bepaald of de kraan nog aan de normen voldoet en veilig gebruikt kan worden. Zo wordt er gekeken of o.a. de remmen, staalkabel, constructie en het elektrische pakket nog voldoen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over inspectie en keuring van je hijsmiddelen? Neem contact op met een Mennens-locatie in de buurt.